Svijet

Pobunjenici predali crne kutije

207avio
V
ođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj, rano jutros po lokalnom vremenu, predao je malezijskim stručnjacima crne kutije oborenog putničkog aviona.

Pobunjenici predali crne kutije
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom su dvije strane u sjedištu samoproklamovane Donjecke Narodne Republike u Donjecku potpisale dokument, koji je Borodaj nazvao "protokolom kojim se finalizuje ova procedura", prenosi Rojters.

Predstavnik Malezijskog savjeta za nacionalnu bezbjednost, pukovnik Mohamed Sakri, novinarima je rekao da su dvije crne kutije "u dobrom stanju".

Kako prenosi AFP, proruski separatisti su najavili prekid vatre u radijusu od 10 kilometara oko mjesta pada aviona, kako bi se međunarodnim istražiteljima omogućio bezbjedan pristup.

Podsjećamo, malezijski avion s 298 putnika i članova posade, među kojima je bilo 80 djece, pao je u četvrtak na područje Donjecke oblasti, gdje se vode žestole borbe proruskih aktivista i ukrajinske vlasti.

Obije strane, pobunjenici i zvanični Kijev, optužuju jedni druge za rušenje ovog putničkog aviona, koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

Juče se oglasila i Moskva, koja je do sada negirala sve optužbe iz Kijeva o svojoj umiješanosti u ovaj slučaj. Ruska vojska je, naime, saopštila da se ukrajinski lovac SU-25 nalazio u blizini "Boinga 777", neposredno prije pada aviona.

Portal Analitika