Svijet

Kremlj: Ukrajinski lovac bio u blizini MH17

oboren_avion
R
uska vojska saopštila je da se ukrajinski lovac SU-25 nalazio u blizini "boinga 777" kompanije "Malezija erlajnz" neposredno prije pada letjelice.

Kremlj: Ukrajinski lovac bio u blizini MH17
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da "Kijev mora da objasni zašto je vojni avion pratio putnički let".

- Letjelica ukrajinske vojske detektovana je na udaljenosti od tri do pet kilometara od malezijskog boinga i u tim trenucima je povećavala visinu leta - rekao je u Moskvi šef Operacija direktorata Generalštaba Rusije, general-potpukovnik Andrej Kartopolov.

Kartopolov je rekao da "Rusija traži objašnjenje zašto je vojna letjelica letjela u civilnom vazdušnom koridoru u isto vrijeme i na istoj visini kao komercijalni let".

On je objasnio da avion SU-25 ima rakete vazduh-vazduh, koje mogu da unište objekte na udaljenosti do pet kilometara i dodao je da su na dan pada malezijskog aviona ukrajinske rakete zemlja-vazduh, koje mogu da pogode objekat na udaljenosti do 35 kilometara, bile postavljene nedaleko od Donjecka. Ovo je još jedna od mnogih optužbi izrečenih nakon tragedije leta MH17 u kojoj je poginulo 298 ljudi.

Ukrajina tvrdi da su za pad aviona odgovorni proruski separatisti iz oblasti oko Donjecka, kao i da su pomoć u naoružanju dobili od Rusije, a slične ocjene daje i Zapad.

Na drugoj strani, predstavnici samoproglašene Donjecke Republike i ruski zvaničnici odbacuju te optužbe i tvrde da je avion srušila ukrajinska vojska.

"Rusija nije pobunjenicima isporučila raketni sistem "Buk", niti drugu vrstu naoružanja ili vojne opreme", rekao je Kartapolov.

Još nije otvorena puna istraga o padu letjelice, niti je formiran međunarodni tim koji bi se njom bavio.

Trenutno je neizvjesna sudbina vozova-hladnjača koji prevoze tijela stradalih ljudi, jer njihov put blokiraju proruski separatisti, pod čijom je kontrolom i oblast u kojoj se srušio MH17.

Nepoznato je i šta je sa crnim kutijama, koje su "snage samoodbrane" pronašle na mjestu pada. Ukrajina insistira na tome da one budu prebačene na ispitivanje u Kijev, dok se Rusija zalaže da provjeru obavi novoformirano tijelo koje bi radilo pod okriljem UN.

Portal Analitika