Svijet

Gaza: Broj ubijenih porastao na 570

palestinaok2107
P
alestinsko Ministarstvo zdravstva je saopštilo je da je tokom jučerašnjih napada Izraela u Pojasu Gaze ubijeno najmanje 119, a ranjeno 392 osobe.

Gaza: Broj ubijenih porastao na 570
Portal AnalitikaIzvor

Portparol Ministarstva u Gazi Eshref al-Kudra je kazao da je time broj ukupno stradalih od početka izraelske operacije "Zaštitna linija" u Gazi porastao na 570 poginulih i 3.400 ranjenih Palestinaca.

Kudra je kazao da je najmanje 20 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima tokom nekoliko proteklih sati, i dodao da je najžešći napad izveden na jednu stambenu zgradu u mjestu El-Rimal u Gazi. U napadu je ubijeno najmanje 11 ljudi. Spasilačke ekipe izvlače tijela stradalih ispod ruševina i strahuje se da je broj stradalih i dosta veći.

Od 7. jula, Izrael izvodi vazdušne i napade s mora s izgovorom zaustavljanja raketnih napada iz Gaze. U četvrtak uveče, Izrael je počeo i kopneni napad na Gazu, poslavši na hiljade vojnika na palestinsku teritoriju.

Najtragičniji masakr u Gazi desio se u nedelju u naselju Shuja na istoku Gaze, kada je u izraelskom napadu ubijeno 72 ljudi.

Izraelska vojna operacija, nazvana "Zaštitina linija", treća je izraelska velika vojna ofanziva na Gazu i posljednjih šest godina.

Ban: Nasilje mora odmah prestati: Generalni sekretar UN Ban Ki- mun zahtjevao je juče momentalan kraj sukoba u Gazi i Izraelu, tokom posjete Kairu u cilju da doprinese prekidu vatre.

"Nasilje mora prestati, mora prestati sada," rekao je on na konferenciji za novinare.

"Apelujem na sve strane da zaustave nasilje bezuslovno i da se vrate dijalogu", istakao je Ban, kako prenosi AFP.

Egipat je predložio primirje prošle nedelje koje je Izrael prihvatio, ali ga je Hamas odbacio, istakavši da traži garancije da će blokada pojasa Gaze, kojom vlada ta islamistička organizacija biti okončana.

Anadolija, Tanjug

Portal Analitika