Zanimljivosti

Umjerena konzumacija piva doprinosi prevenciji nekih bolesti

pivook2207
U
davna vremena pivo se smatralo pićem, lijekom, hranom i sredstvom koje opušta. To drevno piće preživjelo je do danas u svom izvornom, prirodnom obliku i s pravom je iza čaja najraširenije piće na svijetu. Blago opuštajući i umirujući učinak alkohola iz piva pozitivno utiče na nivo stresa i bolesti izazvane stresom - što je sada i naučno dokazano!

Umjerena konzumacija piva doprinosi prevenciji nekih bolesti
Portal AnalitikaIzvor

Za proizvodnju piva koriste se samo četiri prirodna sastojka – voda, slad, hmelj i kvasac, što je u skladu sa Zakonom o čistoći piva koji seže iz davne 1516. godine (njem. Reinheitsgebot). Prema tom Zakonu, za proizvodnju piva smiju da se koriste samo slad, hmelj i voda, a poslije je taj popis dopunjen pivskim kvascem, za koji se u vrijeme Reinheitsgebota još nije znalo.

U posljednjih 30 godina naučni dokazi govore u prilog spoznaji kako umjerena konzumacija alkoholnih pića smanjuje stopu smrtnosti, posebno kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima. Razotkrivanjem brojnih supstanci koje se prirodno nalaze u pivu i ovo je omiljeno piće došlo u žcentar interesa brojnih naučnika. Niz studija pokazao je kako umjerena konzumacija piva može doprinijeti prevenciji osteoporoze, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti te kognitivnog slabljenja u starijoj dobi.

Ne treba zanemariti ni opuštajući učinak alkohola i hmelja te posljedično smanjeni nivo stresa, što igra bitnu ulogu u razvoju bolesti današnjice koje su povezane s načinom života. Nove spoznaje o uticaju piva na životni vijek objavili su prije nekoliko mjeseci i naučnici iz Izraela. U istraživanju na kvascima dokazali su kako male količine piva utiču povoljno na telomere.

Telomere su sastavni dio hromozoma (gena) čija daljina reflektuje trajanje životnog vijeka. Ova spoznaja još je jedan dio slagalice o pozitivnim učincima umjerene konzumacije piva primijećenim na nivou populacije kao i u studijama na životinjama i in vitro studijama. Molekuli porijeklom iz piva prepoznati su kao materije s povoljnim učinkom na zdravlje, a to su  antioksidansi, minerali, vitamini, vlakna, polifenoli, fitoestrogeni i alkohol.

Sve te supstance sinergijski potpomažu blagotvorne i dobro poznate učinke niskih doza alkohola. Alkohol ima blagotvoran fiziološki učinak na tjelesna tkiva i funkcije, a učinak se temelji na blago opuštajućem i umirujućem učinku koji utieče na nivo stresa, a time i na učestalost bolesti izazvanih stresom. Još jednom treba upozoriti kako se sve ove pozitivne strane manifestuju prilikom umjerene konzumacije kod zdravih odraslih ljudi što iznosi 3 – 6 dl piva dnevno za muškarce i do 3 dl dnevno piva za žene.

Dnevnik.hr

Portal Analitika