Svijet

Sve više mrtvih u pojasu Gaze, SB UN za primirje

palestinaok2107
S
avjet bezbjednosti UN pozvao je na hino primirje u Gazi nakon sastanka za hitne slučajeve iza zatvorenih vrata, jer je broj poginulih u ovom pojasu premašio 500.

Sve više mrtvih u pojasu Gaze, SB UN za primirje
Portal AnalitikaIzvor

Savjet bezbjednosti UN u nedelju uveče po njujorškom vremenu održao je vanrednu sjednicu o situaciji u Gazi, gdje je tokom dvije sedmice sukoba između Izraela i islamističkog Hamasa više od 500 ljudi izgubilo život, saopštile su neimenovane diplomate.

Sjednicu je zatražio Jordan pošto je više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u izraelskom granatiranju predgradja Šedjaija u Gazi i borbi sa ekstremistima, u najkrvavijem danu tokom 13-dnevne ofanzive, prenio je Rojters.

U rezoluciji, u koju je ta agencija AP imala uvid, izražava se "ozbiljna zabrinutost" zbog velikgo broja civila poginulih u Gazi, među kojima ima i djece, i pozvala na momentalni prekid vatre, "uključujući i povlačenje izraelskih snaga iz pojasa Gaze".

U međuvremenu, Izrael je nastavio kopnenu ofanzivu. Broj poginulih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze dostigao je danas 508, rekli su palestinski zvaničnici, dok se pojačavaju diplomatski napori da se uspostavi prekid vatre.

Izraelski mediji javljaju da su se jutros dvije "terorističke grupe" ubacile na jug Izraela kraj jednog kibuca kroz tunel prokopan ispod granice na sjeveru pojasa Gaze. Izraelske vazduhoplovne snage su otvorile vatru na prvu grupu, čim je uočena. Druga grupa, koja se ubacila, ispalila je antitenkovsku raketu na vojno vozilo, a izraelske snage su pucale, ubivši desetak ekstremsta. Naknadno je navedeno da i na izraelskoj strani ima žrtva, ali nije precizirano koliko.

U jučerašnjim sukobima širom pojasa Gaze, a najviše u žestokom izraelskom granatiranju jednog predgrađa grada Gaze poginulo je 100 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika.

Generalni sekretar UN Ban Kimun, koji se nalazi na Bliskom istoku, u pokušaju da pomogne u postizanju dogovora o prekidu vatre osudio je "užasnu akciju" u Šedjaiji i pozvao na momentalni prekid vatre.

- Izrael mora da pokaže maksimalnu uzdržanost i uradi daleko više na zaštiti civila - rekao je Ban i dodao da ta država "mora da poštuje humanitarno pravo", naveo je AFP.

Ban je u nedelju bio u Kataru, a treba da poseti i Kairo, Jerusalim i Ramalu na Zapadnoj Obali.

Savet bezbjednosti je 12. jula pozvao na prekid vatre između Palestinaca i Izraelaca i izrazio ozbiljnu zabrinutost za dobrobit i zaštitu civila na obje strane.

SAD, bliski saveznik Izraela, pristale su na saopštenje, pošto su arapske zemlje zaprijetile da će zatražiti rezoluciju.

 

B92

Portal Analitika