Društvo

Krenula sezona lisičarke

lisicarka143
L
isičarka spada u red najzdravijih plodova prirode. Ova pečurka u Crnoj Gori raste od jula do oktobra u listopadnim I četinarskim šumama.. Vrlo je skupa i cijenjena kod gastronoma I nezaobilazni je dio francuske i italijanske . Kilogram sušene lisičarke dostiže cijenu i do 60 eura. Zbog obilnih kiša i pogodnih vremenskih uslova ove godine je veoma prisutna po crnogorskim šumama pa domači gljivari zadovoljno trljaju ruke.

Krenula sezona lisičarke
Portal AnalitikaIzvor

Lisičarka nosi latinski naziv Cantharellus cibarius, što u prevodu znači „dobra za jelo".

Osim što je pravi delikates, lisičarka ima i ljekovita svojstva. Ona sadrži osam esencijalnih amino-kiselina i vitamin A, povećava otpornost organizma prema infekcijama respiratornog trakta i jača imunitet.

Lisičarka je u narodu još poznata i kao žutica, žujkica, lisičica, lisica i kajsijevača, a raste samo u četinarskim i listopadnim (bukovim) šumama, od ljeta pa do jeseni.

Spada među najkvalitetnije gljive, jer sadrži prirodne antibiotike, osam esencijalnih amino-kiselina, enzime, bjelančevine, polisaharide, proteine, provitamin A, vitamine B kompleksa.

Od minerala zastupljeni su natrijum, kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, cink i bakar. Niskokalorična je i više od 90 odsto njenog sastava čini voda. Osim toga, lisičarka ima antibakterijska i antivirusna svojstva, čisti organizam, jača imunitet, poboljšava cirkulaciju, snižava holesterol, reguliše krvni pritisak i smiruje nervni sistem.

 

 

Portal Analitika