Svijet

Kameron: Obaranje malezijskog aviona neprihvatljivo

207kameron
B
ritanski premijer Dejvid Kameron poručio je danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je obaranje malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine apsolutno neprihvatljivo, i da dokazi ukazuju da iza tog događaja stoje proruski separatisti.

Kameron: Obaranje malezijskog aviona neprihvatljivo
Portal AnalitikaIzvor

"Dokazi ukazuju da su proruski separatisti odgovorni i premijer je jasno stavio do znanja da, ukoliko Rusija želi da krivicu usmjeri negdje drugdje, oni bi morali da predstave ubjedljive i vjerodostojne dokaze", navodi se u saopštenju Dauning strita o telefonskom razgovoru Kamerona sa Putinom.

Kameron je pozvao Putina da iskoristi svoj uticaj kod pripadnika proruskih snaga kako bi stručnjacima bio obezbijeđen pristup mjestu pada letjelice, koji bi prikupili dokaze i vratili tijela nastradalih porodicama, prenosi AFP.

"G7 i EU su u više navrata pozivali Putina da prekine podršku sepratistima i da radi sa ostatkom svijeta na pronalaženju mirnog rješenja. Neuspjeh Rusije da to učini doprinio je užasnoj tragediji", kaže se u saopštenju iz Kameronovog kabineta.

Navodi se da će se ministri spoljnih poslova EU sastati u utorak u Briselu, kako bi razmotrili dodatne sankcije Rusiji.

"Svijet sada posmatra, i predsjednik Putin mora da promijeni kurs i radi na uspostavljanju stabilnosti u istočnoj Ukrajini", dodaje se u saopštenju.

Avion "boing 777" aviokompanije "Malezija erlajns" srušio se 17. jula kod Donjecka, a život je izgubilo svih 298 putnika i članova posade.

Portal Analitika