Zanimljivosti

45 GODINA "APOLA 11": Godišnjica "velikog koraka za čovječanstvo" (VIDEO)

ap1
N
a današnji dan, prije 45 godina, 500 miliona ljudi iz cijelog svijeta gledalo je kako američki astronauti Nil Armstrong i Edvin "Baz" Oldrin šetaju Mjesecom.

45 GODINA "APOLA 11": Godišnjica "velikog koraka za čovječanstvo" (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

U turbulentnoj 1969. kada su se američke trupe borile u Vijetnamu, dogodilo se nešto važno ne samo za SAD, nego i za cijeli svijet. Čovjek je prvi put kročio na Mjesec.

Misija Apollo 11 spustila se na tlo Zemljinog satelita 20. jula 1969., a šest sati po slijetanju Armstrong je postao prvi čovjek koji je kročio na Mjesečevu površinu i izgovorio legendarne riječi: “Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo”.

Armstrong je nešto više od dva sata proveo van letjelice kojom je upravljao Majkl Kolins.

ap2
Oldrin je šetao Mjesecom nešto kraće, a zajedno su prikupili gotovo 25 kilograma materijala sa tla i vratili se na Zemlju. 

Astronauti su za sobom ostavili američku zastavu, pločicu u znak sjećanja na palu posadu misije Apollo 1 i pločicu sa jedne od nogu lunarnog modula “Orao” (Eagle).

Na pločici piše: “Ovdje je čovjek sa planete Zemlje po prvi put spustio nogu na Mjesec. Jul 1969. Došli smo u miru u ime cijelog čovječanstva”.


Tim se spustio u okean u blizini Havaja 24. jula.

[ Fox News, rtcg ]

 

Portal Analitika