Svijet

Raketni sistem prebačen iz Rusije

kerry1
D
ržavni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džon Keri izjavio je za CNN da je sasvim jasno da je iz Rusije došla raketna baterija koja je upotrijebljena za obaranje malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine.

Raketni sistem prebačen iz Rusije
Portal AnalitikaIzvor

"Sasvim je jasno da je taj sistem prebačen iz Rusije i dat (proruskim) separatistima" u Ukrajini, rekao je Keri i naglasio da "izvanredni posredni dokazi" ukazuju na odgovornost Rusije i proruskih separatista za ispaljivanje projektila.

On je naveo da SAD znaju ko je ispalio raketu na osnovu satelitskih snimaka, kao vrijeme i putanju tog projektila i podsjetio na razgovore separatista presretnute na društvenim mrežama. 

"Mi sa sigurnošću znamo da Ukrajinci nijesu imali takav sistem (raketnu bateriju) u tom području u to vrijeme. Dakle, to jasno ukazuje na separatiste", rekao je Keri. 

Keri je stanje na mjestu pada aviona opisao kao groteskno i suprotno svemu onom što su predsjednik Putin i Rusija rekli da će učiniti. 

On je naveo da su pijani separatistički vojnici bacali tijela u kamione, odnoseći i tijela, i dokaze s mjesta pada olupine aviona.

"Rusija mora da uradi nešto da to promijeni", zaključio je Keri.

(rtcg)

 

Portal Analitika