Svijet

Počelo odnošenje tijela sa mjesta pada aviona

2007ukrajina1
U
krajinska vlada i proruske snage postigli preliminarni sporazum o uklanjanju tijela sa mjesta gdje se srušio malezijski avion, izjavio visoki ukrajinski zvaničnik. Zamijenik ukrajinskog premijera Volodimir Grojsman izjavio je da je, prema preliminarnom sporazumu, ukrajinskim hitnim službama i medjunarodnim posmatračima dozvoljeno da uklone tijela i prebace ih na bezbjedno mjesto.

Počelo odnošenje tijela sa mjesta pada aviona
Portal AnalitikaIzvor


On, medjutim, nije rekao o kom mjestu se radi, već je samo kazao da su, do sada, sa mjesta nesreće uklonjena 192 tijela.



Medjunarodni istražitelji dobili su jutros mogućnost da na licu mjesta počnu svoju misiju.



Zamijenik premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin izjavio je prethodno da će proruske snage garantovati bezbjednost posmatrača koji nadgledaju mjesto pada aviona ukoliko Kijev pristane na prekid vatre.



"Saopštavamo da ćemo garantovati bezbjednost međunarodnih posmatrača od trenutka kad Kijev potpiše sporazum o primirju", navodi se u saopštenju Purgina , a prenijela je agencija AFP.



On je pozvao ukrajinske vlasti da "odmah zaključe takav sporazum" sa proruskim snagama.



U protivnom, to će dati utisak da vladu u Kijevu čine "opasni ludaci, krvožedni manijaci koji nisu opasni samo za stanovnike Donbasa, već i za svjetsku zajednicu", rekao je Purgin.



Ukrajinska vlada i proruske snage medjusobno se optužuju da su u četvrtak ispalili raketu zemlja-vazduh na boing 777 sa 298 putnika i članova posade.



Kijev tvrdi da su proruske snage već uklonile 38 tijela sa mjesta nesreće, koje se nalazi u blizini ruske granice i odnijeli ih u Donjeck koji se nalazi pod njihovom kontrolom, kao i da hoće da prebace ostatke aviona u Rusiju.



Medjutim lider proruskih snaga u Donjecku Aleksander Borodaj demantovao je da su tijela odnijeta ili da su se oni na bilo koji način miješali u rad posmatrača.



Izvještaji o raspadanju tijela žrtava na ljetnjim temperaturama juče su izazvali veliki gnijev širom svijeta, naročito u Holandiji budući da su više od polovine žrtava holandski državljani, navodi AP.

foto: b92

Portal Analitika