Svijet

Izrael pojačao kopnenu ofanzivu u Gazi, žrtve na obje strane

2007gaza
V
elike snage izraelske armije ušle su prošle noći u pojas Gaze, pošto je Izrael proširio kopnenu ofanzivu protiv Hamasa, 13. dana od početka sukoba, u kojima je poginulo više od 350 Palestinaca i sedmoro Izraelaca.

Izrael pojačao kopnenu ofanzivu u Gazi, žrtve na obje strane
Portal AnalitikaIzvor


Stanovnici tog palestinskog područja na obali Sredozemnog mora tvrde da su to bili najžešći udari iz vazduha i granatiranje otkako je sukob počeo.



Izraelska armija je navela u saopštenju da su se “dodatne snage “ pridružile “naporima za borbu protiv terora” u Gazi.



Izraelska strana ističe da je kopnena operacija neophodna kako bi se uništila mreža tunela Hamasa iskopanih ispod granice s Izraelom koji se nisu mogli uništiti iz vazduha. Od početka kopnene ofanzive uništeno je 13 tunela.



Četvoro Palestinaca je danas poginulo, uključujući dvoje djece i sina visokog zvaničnika Hamasa u ovim udarima. Ranije u subotu poginula su još dva izraelska vojnika, objavili su jutros izraelski mediji, nakon što je ukinuta vojna cenzura na tu vijest.



Time se broj poginulih izraelskih vojnika popeo na pet, a ubijena su i dva civila, dok je broj palestinskih žrtava premašio 350, uključujući mnogo civila.



Generalni sekretar Ban Ki Mun stiže danas u Katar, gdje će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, u okviru posjete regionu, čiji je cilj da pomogne Izraelcima i Palestincima da “okončaju nasilje”, saopštile su UN.



Kopnena ofanziva počela je u četvrtak uveče, nakon 10 dana jakih udara iz vazduha i sa ratnih brodova koji nisu uspjeli da zaustave raketiranje iz Gaze.

foto. blic.rs

Portal Analitika