Svijet

Rusija odbacuje američke optužbe o padu aviona

1907avionPOCETNA
R
usija je danas odbacila optužbe američke administracije da su proruski aktivisti odgovorni za pad malezijskog aviona s 298 putnika na istoku Ukrajini, gdje je vjerovatno oboren raketom.

Rusija odbacuje američke optužbe o padu aviona
Portal AnalitikaIzvor

"Saopštenja američke administracije predstavljaju dokaz o potpunoj nelogičnoj percepciji Vašingtona prema onome što se desilo u Ukrajini. Uprkos očiglednim i nespornim argumentima koje pružaju pobunjenici i Moskva, SAD nastavljaju da ispunjavaju samo sopstvene ciljeve", rekao je zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, prenosi Blic.

On je dodao da Moskva "ne možemo da ne bude zbunjena" zvaničnicima nekih država koji žure da daju svoje verzije katastrofe i na taj način utiču na tok istrage.

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je juče da je malezijski avion oboren raketom zemlja-vazduh nad područjem koji kontrolišu proruski pobunjenici na istoku Ukrajine.

Američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer izjavila je da SAD vjeruju da je avion oboren raketom zemlja-vazduh s teritorije koju kontrolišu proruski separatisti i da ne isključuju mogućnost da je Rusija pomogla lansiranje projektila.

"Bijela kuća je već jasno utvrdila krivca prije nego što je počela istraga", naveo je na društvenoj mreži Tviter potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.

Citirajući jednog vojnog analitičara, list Moskovski komsomolets piše danas da proruski pobunjenici nemaju iskustvo ni tehničke kapacitete neophodne za korišćenje složenog raketnog sistema kao što je raketa "Buk" za koju se sumnja da je ispaljena na avion.

List Komersant piše da je šteta, koja je izazvana na avionu, slična onoj na ruskom putničkom avionu koji je 2001. godine Ukrajina greškom pogodila. U toj nesreći je poginulo 78 ljudi.

Portal Analitika