Svijet

Posmatrači OEBS-a na mjestu pada aviona

1907avionPOCETNA
P
osmatračima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) danas je dozvoljen pristup mjestu pada malezijskog aviona u Ukrajini, mada su ih, kako su kazali, naoružane osobe spriječile da dođu do nekih ostataka letjelice.

Posmatrači OEBS-a na mjestu pada aviona
Portal AnalitikaIzvor

"Sada imamo mogućnost da vidimo više sa mjesta pada aviona. Situaciju ovdje možemo da sagledavamo onako kako nam je predstavljena", rekao je zamjenik šefa posmatračke misije OEBS u Ukrajini, Aleksandar Hag.

Prema njegovim riječima, posmatrači imaju mogućnost i da razgovaraju sa nadležnima na licu mjesta, kao i sa stanovnicima lokalnog sela.

„Kao i u svakom poslu, saradnja se unaprjeđuje vremenom. Danas imamo bolji pristup", rekao je Hag novinarima, prenose agencije.

Hag je rekao da je grupi posmatrača u petak bio otežan rad „jer su naoružane osobe bile veoma neljubazne i ponašale se neprofesionalno“.

Predstavnik OEBS-a Majkl Bocijurkiv rekao je da je mjesto pada velika oblast i da treba veći broj ljudi da bi se obezbijedila tijela poginulih.

Rojters je ranije javio da su pripadnici proruskih snaga dozvolili posmatračima OEBS-a da priđu dijelu područja na kojem se u četvrtak srušio malezijski avion sa 298 putnika i članova posade.

Britanska agencija je prethodno, pozivajući na očevice, prenijela da posmatračima nije dozvoljeno da priđu mjestu pada aviona, i da su naoružani pripadnici proruskih snaga blokirali zonu oko mjesta nesreće poručujući posmatračima da će ih kasnije obavestiti o rezultatima svoje istrage.

Lokalni službenici ministarstva za vanredne situacije su, takođe, navodno rekli posmatračima OEBS-a da su donijeli kese sa tijelima nastradalih na put uz mjesto pada aviona, ali nijesu rekli gdje su tijela odnesena.

izvor: Mina

Portal Analitika