Svijet

Izrael vojno napreduje u pojasu Gaze

187tenkoviizraelok
K
opnene jedinice izraelske vojske prodrle su dublje u palestinsku teritoriju pojasa Gaze, nastojeći da artiljerijom onesposobe radikalni pokret Hamas.

Izrael vojno napreduje u pojasu Gaze
Portal AnalitikaIzvor

"Kopneni napad otvara novu i potencijalnu dužu i krvaviju fazu sukoba poslije 10 dana od pokretanja izraelske ofanzive, tokom koje je bilo više od 2.000 udara iz vazduha na Gazu. Međutim, to bombardovanje nije zaustavilo nemilosrdne raketne napade Hamasa na izraelske gradove", navodi američka agencija AP.

Izraelska vlada je navela da je cilj njene ofanzive da zaustavi raketne napade, uništi mrežu Hamasovih tunela prema Izraelu i vojno oslabi taj pokret.

Međutim, tvrdokorne struje u Izraelu zahtjevaju potpuno uništenje Hamasa, koji je na vlasti u pojasu Gaze.

AP ukazuje da bi to produžilo ofanzivu, uz rastući broj žrtava u konfliktu u kojem je već poginulo najmanje 270 Palestinaca, a četvrtina žrtava su djeca.

"Izabrali smo kopnenu ofanzivu pošto su iscrpljene ostale opcije, jer smo shvatili da bi bez takve operacije cijena za nas bila veća", izjavio je premijer Benjamin Netanjahu na hitnoj sjednici Vlade u Tel Avivu.

Danas je Izrael objavio da je poginuo prvi njegov vojnik u toj ofanzivi, a Vojska je saopštila da je ubila 20 "ekstremista" u razmjeni vatre.

Hamas je preživio izraelske ofanzive, uključujući tronedjeljnu kopnenu operaciju januara 2009. godine, ali ga je to vojno oslabilo. Hamas se potom povratio i stekao, kako se tvrdi, nekoliko hiljada raketa od kojih su neke dugog dometa i moćne. Hamas je izgradio i sistem podzemnih bunkera.

AP ocjenjuje da je Hamas sada vojno slabiji nego u doba dvije poslednje izraelske oanzive - 2008-2009. i 2012. godine, pošto su njegovi saveznici - Turska i Katar, kritikovani u regionu zbog njihove podrške, te su se i donekle povukli.

Egipat podržava prekid vatre i protivi se izraleskoj ofanzivi, ali ne podržava Hamas, smatrajući da je to palestinsko krilo blisko islamističkom pokretu Muslimanska braća, koji je zbačen s vlasti u Egiptu.

Prije sastanka izraelske vlade, nekoliko ministara je reklo da očekuje da će ofanziva trajati duže. "Moramo da do kraja završimo posao. Treba da eliminišemo svakog teroristu", rekao je Uri Arijel iz "tvrde struje".

Portal Analitika