Region

Subotić oslobođen optužbi za šverc cigareta

187cane
S
tanko Subotić i još 14 osoba oslobođeni su optužbi za šverc cigareta devedesetih godina pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Subotić oslobođen optužbi za šverc cigareta
Portal AnalitikaIzvor

Ponovljeno suđenje izlaganjem završnih riječi završeno je 4. jula, a ovo će biti druga prvostepena presuda za Subotića, pošto je prvu, kojom je bio osuđen na šest godina zatvora, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

I na ovu presudu, pišu mediji, Subotić i tužilaštvo imaju pravo da uzlože žalbu Apelacionom sudu. Subotić se predao mjesec dana nakon početka ponovoljenog suđenja, pošto je prethonodo ukinuta potjernica za njim i izrečena mjera pritvora zamijenjena uplatom jemstva od 538.000 eura.

Subotić je bio optužen da je bio na čelu grupe koja je tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije švercovala cigarete u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Prema optužnici, ta grupa je na štetu državnog budžeta stekla dobit od 28 miliona eura i šest miliona američkih dolara.

Tužilac je na kraju suđenja za šverc cigareta zatražio kaznu od osam godina zatvora i oduzimanje 50 miliona maraka i šest miliona dolara od Stanka Subotića.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj riječi zatražilo i zatvorske kazne od pet godina za Mihalja Kertesa, šest godina za Stevana Banovića, pet za Nikolu Miloševića, a za ostale optužene od dvije do dvije i po godine.

Portal Analitika