Region

NIKOLIĆ: Sva su carstva nestala, a Srbija je ostala

1807Nikolicrts
A
ko sredimo državu, onda je svejedno kada će nas primiti u EU, kazao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu za RTS.

NIKOLIĆ: Sva su carstva nestala, a Srbija je ostala
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da će predsednik Rusije Vladimir Putin doći u Beograd 21. oktobra, na njegov poziv, na obilježavanje Dana oslobođenja Beograda, i da je Putina pozvao i sljedeće godine na proslavu pobjede nad fašizmom.

- Isto tako rado putujem na Zapad i razgovaram sa predstavnicima Afrike i arapskog svijeta - rekao je Nikolić poredeći srpsku spoljnu politiku sa onom iz vremena Tita i dodao:

- Ja se ne stidim da kažem da je to bila dobra spoljna politika.

Kada je riječ o stavu Srbije prema ukrajinskoj krizi, Nikolić je objasnio da su tu u igri ekonomija, monopol, tržište, na šta Srbija nema uticaja. Rekao je da je „nekada Rusija tržište, a Zapadna Evropa isporučilac, a nekada obratno“ i uporedio situaciju sa sukobom carevina.

- I onda sam ja rekao: Srbija je bila pod Rimskim carstvom, Vizantijom, Osmanskim carstvom, Napoleon je vladao našim teritorijama. Nestala su sva carstva, a Srbija je ostala. Rusija je carevina koja se i danas tako ponaša. Ali i EU počinje da dobija oblike carevine - kaže Nikolić.

- Ako možete da kažete da smo mi u Evropi ujedinjeni da imamo iste ciljeve, to ima i taj narod u Rusiji. Šta je EU ako joj Rusija nije, u najmanju ruku, najbolji saradnik - upitao je on.

Predsjednik Srbije misli da ne bi trebalo građanima Srbije obećavati brzo učlanjenje u EU, zato što ona „uopšte nije spremna da razgovara o proširenju u skorije vrijeme“. Kazao je i kako je „računao na tradicionalno prijateljstvo Srbije i Francuske kada je u Parizu zamolio predsednika Francuske Fransoa Olanda da ta zemlja bude pokrovitelj konferencije“.

1807Nikolicrts1Govoreći o tom regionalnom samitu u Dubrovniku na kojem je bila i njemačka kancelarka Angela Merkel, Nikolić je rekao da je ona, po prirodi stvari, „najodgovornija u EU i da se od nje očekuje da kaže istinu“. Dalje je naveo kako je konferencija bila „divan skup solidarnosti sa narodom koji je stradao i sa Srbijom koja je to zaslužila ponašanjem i aktuelnom politikom“.

- Teško je i milion eura skupiti u ovoj nestašici i krizi. Mi trčimo da otvorimo i stavimo kamen-temeljac i kad neko investira dva miliona eura - istakao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je dodao da je riječ o veoma dobrom skupu, ali da „uvijek ima problem kad ide na takve skupove, zato što su obavezni za predsjednicu privremenih institucija iz Prištine, Atifetu Jahjagu“.

- Tu dilemu sam sebi odavno razriješio. Neću sebe da lišim toga da kažem na tom skupu šta mislim, a izdržaću da slušam šta govori predstavnica koja kaže da dolazi u ime nezavisnog Kosova i koju većina tako prihvata. Danas je to slika i Evrope i svijeta i mi u tome moramo da se snađemo, da ne naljutimo one koji su priznali Kosovo, a da ne damo ono što je naše - rekao je Nikolić.

Za reformske zakone, ukazao je da je Srbija ekonomski zaostala i da reforme moraju da se sprovedu. Rekao je da je svaka vlast računala da li može da izdrži do kraja mandata i da su se zato zaduživali.

- Aleksandar Vučić ne može više da zadužuje Srbiju i pred njim je teška odluka. Reforme donose bolje, ali će u startu doneti teškoće - rekao je Nikolić.

- Srbija je kreditima obezbjeđivala kredite i plate koje nismo zarađivali. Tim novcem smo obezbjeđivali da ljudi prežive, a nismo kupovali brodove i jahte. Ako je MMF tako rigorozan da traži 40 odsto smanjenje penzija, treba da zna da ponekad tri generacije u kući žive od jedne penzije - ukazao je predsednik Srbije i zaključio kako je ta zemlja „zahvaćena svjetskom krizom, a ne svojom“ i sa njom mora mnogo ozbiljnije da se razgovara.

- Nismo u ropskom odnosu, ne namećemo se nikome, ne očekujemo slamku spasa od bilo koga. To je prednost naše spoljne politike u kojoj nas svako razume i cijeni - rekao je Nikolić.

On je poručio je da je Vučić „mlad, ambiciozan, sposoban i odlučan“ i da će „morati da sprovede reforme, ili ga neće biti u politici“.

Foto: rts.rs

Portal Analitika