Svijet

Obama objavio sankcije za ključne ruske kompanije

1707Obama
A
merički predsjednik Barak Obama objavio je uvođenje dosad najtežih američkih sankcija Rusiji, koje su usmjerene protiv ključnih ruskih kompanija poput Gazprombanka i Rosnefta, ali i drugih energetskih i vojnih.

Obama objavio sankcije za ključne ruske kompanije
Portal AnalitikaIzvor

Vašington je postepeno širio finansijske sankcije Moskvi zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim i, kako tvrde SAD, miješanja u unutrašnje poslove susjedne Ukrajine.

Obama je kazao da su SAD spremne da uvedu i dodatne sankcije ako Rusija ne preduzme konkretne poteze za smirivanje sukoba u Ukrajini, prenose agencije.

Nove sankcije odnose se i na drugu najveću rusku kompaniju u proizvodnji gasa Novatek, na VEB, državnu banku preko koje se obavljaju sva plaćanja ruske vlade, kao i na osam preduzeća koja proizvode oružje.

Sankcijama ipak nije obuhvaćen Gazprom, najveći proizvođač prirodnog gasa u svijetu koji obezbjeđuje veliki dio evropskih potreba za energijom.

"Ove sankcije su opsežne, ali one su isto tako ciljane kako bi imale maksimalan uticaj na Rusiju i limitiran utjecaj na američke ili kompanije naših saveznika", rekao je Obama.

Nove američke sankcije Rusiji objavljene su istog dana kad su se i čelnici EU na sastanku u Briselu saglasili da prošire "restriktivne mjere" protiv Rusije.

Novim sankcijama obuhvaćeni su i brojni visoki ruski zvaničnici, kao i ukrajinski separatistički čelnici.

"Naglasili smo našu želju da se ukrajinska kriza riješi diplomatskim putem. Moramo vidjeti konkretna djela, ne samo riječi, da je Rusija stvarno predana rješavanju tog sukoba", rekao je Obama, dodajući da Rusija i dalje podržava proruske separatiste u istočnoj Ukrajini i da preko granice šalje borce i oružje.

Izvor: MINA

Portal Analitika