Zanimljivosti

Greške u borbi sa stresom

1607stres
P
okušajte da izbjegnete neke od najčešćih grešaka koje pravimo suočeni sa stresom, piše portal Lovesensa.rs.

Greške u borbi sa stresom
Portal AnalitikaIzvor

Od malena se navikavamo na stresne situacije, toliko da je pritisak koji sami sebi stvaramo gotovo postao dio naše kulture. Utiče na sve nas do te mjere da nas čak i pozitivni događaji poput vjenčanja ili novog posla potpuno razdražuju. U borbi sa stresom pravimo i neke najosnovnije greške.

Povlačimo se iz zabavnih aktivnosti: Kada imamo puno obaveza u toku dana, najčešće se odreknemo zabave. Na neki način, to djeluje logično jer nešto moramo da otkažemo, a posao ne možemo. Međutim, ako ukinemo zabavu, efekat je dvostruko štetan - i sa poslom ćemo se teže nositi, jer više nemamo izvor pozitivnih emocija zahvaljujući kojima se lakše nosimo sa stresom. Bolje je da se malo napregnemo i isplaniramo odlazak na koncert ili predstavu. Radost takvog doživljaja liječi i stres.

Najmrzovoljniji smo sa onima koji su nam najveća podrška: Stres povećava razdražljivost, pa se često iskalimo na onima koji su nam podrška u teškim vremenima. Najgore što može da se desi je da nam pređe u naviku da se tako ophodimo prema partneru i time ugrozimo vezu. Zato je bolje da u danima velike razdražljivosti ulazimo u topao, fizički kontakt sa voljenima čim ih ugledamo, prije bilo kakve priče i rasprave. Tako aktiviramo oksitocin, smanjujemo stres, održavamo bliskost i zahvaljujemo na podršci.

Ne dajemo sebi predaha: Preskakanje pauze je loša strategija. Možda se tako uradi posao više, ali se gubi šira slika. Istovremeno, postajemo sve razdražljiviji a i ranjiviji. Manji predah pomaže u jačanju snage volje.

Odlažemo rješavanje problema: Potreba da odložimo rješavanje problema je razumljiva. Međutim, ako izbjegavamo da se suočimo sa nečim, stres postaje samo sve veći. Sjetite se kako se osjećate u trenucima kad izbjegavate teške ali neophodne razgovore. Da li ti momenti dovode do povećanja anksioznosti, čak i kada to nije neophodno? I da li bi blagovremeno rješavanje problema umanjilo vaš stres?

Izvor: lovesensa.rs; foto: magazin.net.hr

Portal Analitika