Svijet

SAD za jače sankcije Rusiji

whitehouse
P
otpredsjednik SAD Džozef Bajden prenio je u razgovoru sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom da Bijela Kuća radi na uvođenju novih sankcija Rusiji.

SAD za jače sankcije Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

"Lideri su razgovarali o podršci koju Rusija pruža separatistima i očiglednoj eskalaciji sukoba u proteklih nekoliko dana", navedeno je u saopštenju Bijele kuće nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora Bajdena i Porošenka.

Ipak, agencija AFP piše  da čvrste ekonomske veze Kremlja sa nekim velikim igračima u Evropi, strah od "bumerang efekta" i činjenica da Rusi nijesu osjetili velike posledice, tjeraju administraciju Baraka Obame da mijenja strategiju.

Visoki neimenovani zvaničnik u Vašingtonu u izjavi AFP-u upravo je potvrdio da bi SAD mogle samostalno da posegnu za mjerama koje bi zadale udarac ruskoj ekonomiji.

Taj zvaničnik kaže i da Vašington još nije donio konačnu odluku koja bi značila da se njegova politika udaljava od politike Evrope prema ukrajinskoj krizi.

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije okupiće se večeras u Briselu kako bi, između ostalog, razgovarali o ukrajinskoj krizi, ali, kako navodi američki zvaničnik, ne očekuje se da će donijeti odluku o novim sankcijama.

Rtcg.me

Portal Analitika