Svijet

BRIKS grupa osniva razvojnu banku i hitan rezervni fond

157birks
L
ideri pet zemalja BRIKS grupe - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike - potpisali su juče ugovor za stvaranje razvojne banke i hitnog rezervnog fonda.

BRIKS grupa osniva razvojnu banku i hitan rezervni fond
Portal AnalitikaIzvor

Ugovor su potpisali predsjednik Rusije Vladimir Putin, indijski premijer Narendra Modi, brazilska predsjednica Dilma Rusef, kineski predsjednik Si Đinping i južnoafrički predsjednik Džejkob Zuma.

Kapital banke će biti jednako podijeljen među pet zemalja učesnica. Banka će imati sjedište u Šangaju, a prvi predsjednik banke biće iz Indije. U početku, banka će krenuti sa 50 milijardi dolara osnivačkog kapitala.

Hitni rezervni fond imaće 100 milijardi dolara, i služiće za pomoć zemljama da izbjegnu "kratkoročne pritiske likvidnosti, da jača globalnu finansijsku sigurnosnu mrežu i da bude dopuna postojećim međunarodnim aranžmanima".

BRIKS grupa je kritikovala Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond da zemlje u razvoju nemaju adekvatno pravo glasa, što bi nova razvojna banka trebalo da nadomjesti pružanjem pomoći za infrastrukturne projekte.

CdM

Portal Analitika