Svijet

EU: Danas odluka o nasljedniku Ešton

167Ketrin-Eston-002
Š
efovi država i vlada zemalja članica Evropske unije (EU) večeras bi u Briselu trebalo da imenuju kandidate za najvažnije funkcije u EU i razmotrili situaciju u kriznim žarištima u svijetu.

EU: Danas odluka o nasljedniku Ešton
Portal AnalitikaIzvor

Lideri će na vanrednom dvodnevnom savjetu prvo odlučivati ko će zamijeniti visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton kojoj u oktobru ističe mandat.

Za sada su glavne kandidatkinje za ovu funkciju bugarska komesarka za za vanredne situacije i humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva, a pominju se italijanska ministarka spoljnih poslova Federika Mogerini i šef diplomatije Poljske Radek Sikorski.

Kada je riječ o izboru predsjednika Savjeta, koji će naslijediti Hermana van Rompeja, diplomatski izvori kažu da zemlje članice još raspravljaju o tome, a kandidati su danska premijerka Hele Torning-Šmit,njena irska koleginica Enda Ken i Holanđanin Mark Rute.

Diplomate kažu da postoji mogućnost da, ukoliko se lideri ne dogovore, izbor novog predsjednika Savjeta odloži za septembar, prenose agencije.

(MINA)

Portal Analitika