Zanimljivosti

Novi holivudski hit: Detoksikacija uz pomoć gline

1507glina
M
noge holivudske zvijezde okrenule su se novom trendu – konzumiranju gline. Poznati se nadaju da će na taj način detoksikovati organizam i izbaciti nečistoće, zbog čega će lakše mršaviti i variti hranu.

Novi holivudski hit: Detoksikacija uz pomoć gline
Portal AnalitikaIzvor


Glina, koja se miješa s vodom, bogata je magnezijumom, za koji pojedini tvrde da se vezuje za toksine i teške metale i izbacuje ih iz organizma.



Međutim, američka Agencija za standarde hrane izdala je upozorenje vezano za glinu u kom stoji: "Podsjećamo potrošače, a naročito trudnice o opasnostima vezanim za konzumaciju gline, pića na bazi gline i suplemente".



"U mnogim proizvodima koji se prodaju na internetu nalazi se visok nivo olova i arsenika, što se povezuje sa povećanim rizikom od raka pluća, kože i mokraćne bešike".



Ipak, glina koja se nabavlja od provjerenih proizvođača bezbjedna je za konzumaciju.



Nutricionista Nutri Centrea Lorna Drajver Dejvis kaže da osim kvaliteta gline, konzumenti treba da brinu i o unosu hrane.



"Ljudi često pretpostavljaju da mogu koristiti samu glinu, što mi ne preporučujemo, jer kad ona prečisti organizam, morate se pobrinuti da je izbacite napolje. Savetujemo upotrebu biljnih čajeva poput krušine kore i rabarbare kako bi podstakli rad crijeva i to svakog dana kada pijete glinu. Glinu možete koristiti svega dvije do tri nedjelje, nekoliko puta godišnje", kaže Dejvis.

b92

Portal Analitika