Politika

VUJANOVIĆ: Do gasovoda i autoputa kroz zajedničko djelovanje zemalja regiona (VIDEO)

 

1507filip
C
rna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Albanija, moraju djelovati zajedno kako bi realizovali važne infrastrukturne projekte, kao što su jadransko-jonski autoput i jadransko-jonski gasovod, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Samitu predsjednika država procesa Brdo-Brioni, koji je održan danas u Dubrovniku.

VUJANOVIĆ: Do gasovoda i autoputa kroz zajedničko djelovanje zemalja regiona (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor


Na sastanku je bilo riječi o političkoj situaciji i odnosima u regionu, te nastavaku politike proširenja EU. Razgovaralo se i o ključnim infrastrukturnim projektima u ovom dijelu Evrope, završetaku jadransko-jonskog autoputa, te kao i energetskoj politici.



Vujanović je naglasio da je Samit bio prilika da se razgovara o evropskim integracijama i o infrastrukturnim projektima, kao što je jadransko-jonski autoput i jadransko-jonski gasovod.

“Bila je to prilika da se konstatuje da se u tim projektima mora djelovati zajednički, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Albanija, jer ni jedna zemlja pojedinačno ne može da obezbijedi finansije za te projekte, niti pojedinačno da vrši planiranje o njima”, kazao je Vujanović.

On je predložio da se na sastanku u avgustu koji će kancelarka Merkel imati sa predsjednicima Vlada, ministrima ekonomije i ministrima inostranih poslova, pronađe model koordiniranog zajedničkog djelovanja kako bi se ti važni infrastrukturni projekti realizovali što prije na kvalitetan način.

“To je u svakom slučaju jedna sjajna promocija interesa regiona prema Evropskoj uniji i mogućnost pomoći i podrške EU u tim važnim integracijama ovog prostora”, kazao je Vujanović.

Na Samitu su učestvovali predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, članovi predsjedništva BiH Bakir Iztbegović, Nebojša Radmanović i Željko Komšić, predsjednik, Albanije Bujar Nišani,predsjednica Kosova Atifeta Jahjagu. Na sastanku je učestvovala i njemačka kancelarka Angela Merkel.

 

Portal Analitika