Svijet

Tripoli: Uništeni avioni i toranj

1507tripoli
S
uprotstavljene milicije koje se bore za kontrolu aerodroma u Tripoliju granatirale su i uništile 90 odsto aviona i zatvorile glavni aerodrom u Libiji.

Tripoli: Uništeni avioni i toranj
Portal AnalitikaIzvor

Vlada razmatra mogućnost da pozove međunarodnu zajednicu da pomogne u uspostavljanju bezbjednosti u zemlji.

Portparol vlade Ahmed Lamine tvrdi da je 90 odsto aviona parkiranih na aerodromu sinoć uništeno, a višecijevni lanser raketa BM-21 "Grad" ispalio brojne rakete i uništio kontrolni toranj na Međunarodnom aerodromu u Tripoliju.

Sukobi između liberalnih i islamističkih milicija u svojoj brutalnoj borbi za vlast primorali su na zatvaranje glavnog međunarodnog aerodroma u Libiji, ostavljajući tu sjevernoafričku državu sve više u izolaciji.

Aerodrom u trećem po veličini gradu Misrata takođe je juče zatvoren, a u Bengaziju je zatvoren od maja, ostala su samo dva mala aerodroma na jugu i kopneni put do Tunisa kao jedina veza sa spoljnom svijetom, prenosi agencija AFP.

Novinar agencija Rojters iz Libije, navodi da su se iz pravca aerodroma čuli protivavionski topovi i drugo teško naoružanje i da stanovnici prijestonice tvrde da je lanser "Grad" kasno sinoć udario po spoljnim granicama aerodroma.

Bezbjednosni zvaničnik na aerodromu u Tripoli Al Džilani al Daheč potvrdio je za AFP da je kontrolni toranj pogođen zajedno sa avionom koji pripada privatnoj libijskoj kompaniji "Burak Erlajns".

Ubrzo poslije napada na aerodrom, libijska vlada je saopštila da razmatra mogućnost da pozove međunarodne snage da ponovo uspostave bezbjednost i pomognu vladi da nametne svoj autoritet.

U saopštenju se dodaje da će te "snage štititi civile, spriječiti anarhiju i omogućiti vladi da izgradi vojsku i policiju".

rtcg.me

Portal Analitika