Svijet

Usvojena rezolucija o humanitarnoj pomoći Siriji

2906sirija
S
avjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je danas jednoglasno rezoluciju kojom se omogućava slanje humanitarne pomoći za više od milion civila na teritorijama pod kontrolom pobunjenika u Siriji.

Usvojena rezolucija o humanitarnoj pomoći Siriji
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik generalnog sekretara UN Ban Kimuna, Farhan Hak, rekao je da Ban pozdravlja usvajanje rezolucije 2165, dodajući da će UN odmah pristupiti formiranju mehanizma za praćenje direktnih isporuka humanitarne pomići u Siriju.

Rezolucijom je omogućeno direktno slanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu putem četiri granična prelaza Sirije sa Turskom, Irakom i Jordanom (Bab-el-Salam, Bab-el-Hava, El-Jarubija i El-Ramta), uz one koji se već koriste.

Itar-tas s navodi da se rezolucijom omogućuje humanitarnim agencijama UN da ostvaruju isporuke u pogođenje oblasti Sirije sa teritorije susjednih zemalja bez saglasnosti Damaska, ali da sirijske vlasti ipak treba da budu obavještene o robi koja se upućuje u tu zemlju.

Prema podacima UN-a, zbog konflikta u Siriji pomoć je potrebna za oko 10,8 miliona ljudi, od kojih se 4,7 miliona nalazi u teško dostupnim oblastima.

Portal Analitika