Svijet

Preminula nobelovka Nadin Gordimer

nadin-300x201
J
užnoafrička spisateljica, dobitnica Nobelove nagrade za kniževnost, Nadin Gordimer umrla je u 90. godini, javila je njena porodica.

Preminula nobelovka Nadin Gordimer
Portal AnalitikaIzvor

Slavna književnica, koja je dugo bila aktivna u pokretu za ukidanje rasističke segregacije, aparthejda, u Južnoj Africi, preminula je u nedjelju veče, u prisustvu svoje djece Huga i Oriane, u svom domu u Johanesburgu, prenosi Rojters.

Nadin Gordimer rođena je 1923. u prodici jevrejskih imigranata iz Litvanije. Još kao tinejdžerka razvila je sklonost prema pisanju, a sa 15 godina joj je objavljena prva priča u lokalnim novinama. Za vrijeme studija, a i kasnije, objavljivala je kratke priče, a od 1951. postala je redovni saradnik uglednog američkog časopisa „Njujorker“. Počela je da se zanima za politiku poslije Šarpvilskog masakra 1960. godine i ubrzo postala jedan od žestokih kritičara aparthejda. Bila je bliska s advokatskim timom Nelsona Mandele, a neko vrijeme se čak i priključila ANC-u te krila njene vođe od južnoafričke policije.

Njene knjige često su bile predmet cenzure. U djelima se bavila pitanjima morala i rasizma, posebno u kontekstu aparthejda u Južnoj Africi. Poznati su njeni romani „Priča moga sina“, , „Slučajni susret“, „Dođi sebi“…

Nobelovu nagradu za književnost dobila je 1991. godine, kao žena čije je stvaralaštvo, kako je sam Alfred Nobel govorio, „bilo od ogromne koristi za čovječanstvo“.

Pobjeda.me

Portal Analitika