Politika

KNEŽEVIĆ: Lukšić da se javno izvini

2406knezevicPOCETNA
T
eško je odrediti šta više pogađa Demokratsku partiju socijalista: svakodnevni pritisci međunarodne zajednice da se počne s hapšenjima zbog kriminala, korupcije i kršenja ljudskih prava, ili što stege, koje su dosad čvrsto držale na okupu svakog funkcionera DPS-a, nezaustavljivo popuštaju, ocijenio je u izjavi za medije Milan Knežević poslanik Demokratskog fronta DF, prenosi portal CdM.

KNEŽEVIĆ: Lukšić da se javno izvini
Portal AnalitikaIzvor

“Sve vidljiviji kolaps ključne karike, savršene poslušnosti i kontrole u sistemu, izgrađenom na neistinama i dominaciji, raslojavanju i strahu, dovešće do sveopšteg osvješćivanja, i potpunog sloma onih, koji Crnu Goru već predugo drže okovanu”, smatra on.

Naime, kako je istakao da već odavno mnogo toga nije u redu s DPS-om, i da se potvrđuju slutnje o brzom kraju njegove dominacije, pokazuje i jučerašnji diplomatski ispad potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija, Igora Lukšića, pritom jedan od njegovih brojnih ispada u nizu.

“Podjednako “uspješan” ministar, kao prethodno i premijer, Lukšić je u razgovoru s novozelandskim šefom diplomatije Marejem Merkalijem izrazio nadu da će, nedavno pokrenute aktivnosti o imenovanju nerezidentnog ambasadora Crne Gore na Novom Zelandu, uskoro biti realizovane. A na skupštinskom Odboru za međunarodne odnose i iseljenike, čiji je predsjedavajući upravo višegodišnji visoki funkcioner DPS-a Miodrag Vuković, još 4. jula, većinom glasova je dato pozitivno mišljenje o kandidatu za mjesto izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Australiji i na Novom Zelandu, na nerezidentnoj osnovi, Darku Uskokoviću. Međutim, Lukšić, nakon čitavih deset dana , razdragano izražava te i takve nade, želje i očekivanja, i time jasno pokazuje stepen svoje “informisanosti”, opšteg rasula u njegovom ministarstvu, i odnosa s partijskim drugovima iz skupštinskih klupa”, istakao je on.

Prema njegovim riječima da crnogorska spoljnopolitička groteska bude potpuna, Uskoković je izabran i za ambasadora na rezidentnoj osnovi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok će funkciju nerezidentnog ambasadora za Australiju i Novi Zeland obavljati iz Podgorice. Kako će to Uskoković istovremeno biti u Abu Dabiju i Podgorici, a opet i na Novom Zelandu, i u Australiji, to će jedino objasniti Udruženje fizičara, tim prije što ministar Lukšić već deset dana i ne zna da je dobio ambasadora za Novi Zeland.

“A vjerovatno ne zna ni da je novoimenovani Ambasador za Novi Zeland kao ključnu aktivnost u toj zemlji najavio povezivanje biciklističkih saveza Crne Gore i Novog Zelanda.

Skandal, koji je Lukšić priredio prilikom razgovora s novozelandskim šefom diplomatije, zaslužuje njegovo javno izvinjenje, pošto ostavku nije podnio ni u mnogo težim prekršajima, pa ni u slučaju “Listing”. Istovremeno, ovo je još jedan od pokazatelja da u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija rade partijski najamnici, nesposobni da odgovore izazovima čak i provincijalne diplomatije, kakvu forsira Lukšić, i koji, zahvaljujući isključivo partijskoj pripadnosti, egzistiraju izgubljeni u katakombama i lavirintima državnih institucija”, naveo je Knežević.

On je dodao da kriza parlamentarizma u Crnoj Gori, nastala zbog poniznosti parlamentaraca vladajuće partije i njihovih uskoka, koji su zakonodavno tijelo pretvorili u potvrdu apsurdnih, po građane i državu katastrofalnih odluka koje nalaže Vlada, predstavlja već hroničnu boljku.

“Ali, ovakva „sinhronizovana” korespondencija na relaciji poslanici DPS-a - Vlada - Predsjednik, jasan je znak da mnogo toga ne funkcioniše među partijskim drugovima. Odavno je poznato i da članovi DPS-a redovno stavljaju stranačke interese iznad državnih, uz zavidan nivo jedinstva, ali je sad više nego jasno da je partijska imperija ušla u ozbiljan i nezaustavljiv proces samourušavanja”, zaključio je Knežević.

Portal Analitika