Svijet

Finale jakih žena

1307kristina-kirhner
D
anašnje finale Mondijala između Njemačke i Argentine nije samo najveći fudbalski događaj godine, nego ga mnogi doživljavaju i kao politički duel dvije izuzetne političarke,  njemačke kancelarke Angele Merkel (59) i argentinske predsjednice Kristine Fernandez de Kirhner (61).

Finale jakih žena
Portal AnalitikaIzvor


Njemački list "Bild" je napravio poređenje koja od dvije šefice države ima više moći, uspjeha, stila... Tako je Angela Merkel prema američkom magazinu "Forbs" - najmoćnija žena na svijetu koja je "izašla na kraj sa krizom eura i posredovala u ukrajinskom građanskom ratu, kao posrednik između Zapada i Moskve".



I u svojoj zemlji je kancelarka broj jedan, jer je njena partija CDU dominantna sa 40 odsto podrške birača.



Kristina Kirhner važi za šeficu države bez većeg svjetskog uticaja, a na "Forbsovoj" listi je na 19. mjestu. Unutar zemlje je takođe sporna, a njena partija je na posljednjim izborima za kongres izgubila 11 odsto glasova.



1307angela-merkel_f

Što se tiče navijačkih strasti, Merkelova je još kao studentkinja 1974. godine na lajpciškom stadionu gledala utakmicu DDR-a (Istočna Njemačka) i Engleske (1:1), a od 2006. godine je vatreni navijač "pancera" poslije ujedinjenja. Ona zna imena svih igrača i redovno ih hrabri u svlačionici, što će se sigurno desiti i danas u Rio de Žaneiru.



Kirhnerova koristi fudbal da bi bila omiljena i da bi osigurala svoju političku moć, pa je zbog toga investirala 110 miliona eura u ligu. Ona neće biti danas na stadionu zbog upale krajnika, ali će TV prenos gledati kod kuće.



U zaradama se ove dvije političarke teško mogu porediti, piše "Bild".



Njemica zarađuje 21.252 eura mjesečno i živi skromno u renoviranom stanu u Berlinu i posjeduje samo kućicu za odmor u Ukermarku. Za argentinsku predsjednicu se procjenjuje da ima 13 miliona eura, a uz to dolaze vile, firme, hoteli, imanja. Njena plata je državna tajna, a hobi joj je luksuzni šoping na putovanjima po svijetu.


Kad je u pitanju stil, Merkelova takođe ne može da parira Kirhnerovoj. Najradije, kao uniformu, ona nosi blejzere, pantalone i ravne cipele, uz to upadljive ogrlice, bez prstenja.



Kristina Kirhner nosi luksuznu garderobu, skupe kostime firme Luj Viton, visoke potpetice i voli skupe lepeze. Uradila je i više estetskih operacija i uvijek je naglašeno našminkana.



Doktor fizike ili pravnik

Privatno, Merkelova je doktor fizike, po drugi put udata, rado sama kuva, voli baštu, a dane odmora najradije provodi u šetnjama po Iskiji i u južnom Tirolu. Kirhnerova je po struci pravnik, a za vrijeme studija se zaljubila u svog kasnijeg supruga i predsjednika države Nestora Kirhnera. Poslije njegove smrti preuzela je da vodi zemlju, ima dvoje djece, a najvažniji savjetnik joj je 37-godišnji sin Maksimo.



U privredi je zato Merkelova nenadmašna, jer upravlja četvrtom ekonomijom na svijetu sa privrednim rezultatima od 2.500 milijardi eura. Stotine njemačkih firmi su svjetski lideri na globalnom tržištu, a zemlja ostvaruje rekord i u zaposlenosti sa samo šest odsto nezaposlenih.



Argentina je zemlja vječite ekonomske krize. Poslije državnog bankrota 2001. godine, sada im prijeti novi bankrot zbog prezaduženosti. Ekonomska snaga je 351 milijardu eura, a svaki peti mladi Argentinac je bez posla.

foto: vesti.rs

Portal Analitika