Zanimljivosti

U Crnoj Gori 13 zaraženiih HIV-om

hiv1307
B
roj zaraženih HIV-om u Crnoj Gori prošle godine je bio deset, dok je u prvoj polovini ove godine zaraženo njih 13, piše Blic Crna Gora.
U Crnoj Gori 13 zaraženiih HIV-om
Portal AnalitikaIzvor
Specijalista socijalne medicine dr Aleksandra Marjanović iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore kazala je da do kraja godine očekuju da taj broj bude 20.
- Očigledno je svijest građana da se anonimno testiraju nedovoljna, na šta smo i tokom kampanja apelovali - kazala je Marjanović za Blic Crna Gora.
Najviše zaraženih je na primorju, dok taj trend prati glavni grad. Prema riječima dr Marjanović, najviše oboljelih su muškarci.
"U odnosu na broj stanovnika, broj zaraženih je mnogo veći na primorju nego u Podgorici. Ovim virusom su pogođene osobe muškog pola između 25 i 45 godina starosti", kazala je dr Marjanović.
U Crnoj Gori su do sada registrovane 72 osobe zaražene virusom HIV, a sa sidom 81. Od 1989. godine, od otkrivanja side, do danas, u našoj zemlji je umrlo oko 40 ljudi ljudi. Najveći broj HIV infekcija, njih 76 odsto, dijagnostikovan je u uzrastu od 20 do 39 godina. Ukupno, od 1989. godine u Crnoj Gori su inficirane 153 osobe, a u taj broj ulaze i osobe umrle od posljedica HIV-a.
foto: radiosarajevo.com

Portal Analitika