Politika

Lukšić sa Mekalijem o saradnji Crne Gore i Novog Zelanda

1207lukscicnz
C
rna Gora i Novi Zeland imaće uskoro nerezidentne ambasadore koji će pomoći političkom dijalogu i intenziviranju odnosa dvije države, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, nakon današnjeg susreta sa novozelandskim šefom diplomatije Marejem Mekalijem.

Lukšić sa Mekalijem o saradnji Crne Gore i Novog Zelanda
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi agencija Mina, Lukšić je rekao da je sa Mekalijem razmijenio mišljenja o mnogim temama u kojima ima prostora za saradnju.

- Nedavno smo pokrenuli aktivnosti i nadamo se da će taj posao vrlo brzo biti realizovan, i da ćemo uskoro imati nerezidentne ambasadore Crne Gore na Novom Zelandu i obrnuto, koji će dodatno pomoći političkom dijalogu i intenziviranju odnosa dvije zemlje – kazao je crnogorski ministar MVPEI nakon sastanka sa Mekalijem.

Novozelandski zvaničnik je rekao da njegov posjeta Podgorici samo dio unaprjeđenja odnosa dvije države.

- Mi smo preduzeli korake sa obje strane da imamo adekvatnu zastupljenost na nivou nerezidentnih ambasadora koji će biti u glavnim gradovima obje države – istakao je Mekali.

On je precizirao da je Novi Zeland poznat po tome što je jedna od rijetkih razvijenih država koja svoj razvoj zasniva na poljoprivredi.

- Mi smo izuzetno zainteresovani za dobijanje električne enrgije iz obnovljivih izvora i to bi mogla da nude jedna od oblasti naše saradnje – dodao je Mekali.

Lukšić smatra da bi Crna Gora mogla da primijeni iskustva Novog Zelanda u poljoprivredi koja je jedna od najuspjesnijih država u toj oblasti.

- Tu je i energetika i iskustva koja se tiču obnovljivih izvora energije, a isto tako i koncept održivog razvoja i ekološkog turizma – vrlo sličan razvojni model onome što bismo mi željeli – zaključio je Lukšić.

Portal Analitika