Region

Putin rekao “njet” za “fijat” iz Kragujevca

putin
P
redsjednik Rusije Vladimir Putin ne pristaje da Srbija bez carine u Rusiju izvozi “fijat”, nekoliko namirnica, a nastoje da izbjegnu da za rudnu rentu daju više od tri odsto iako je kod njih 12 odsto.

Putin rekao “njet” za “fijat” iz Kragujevca
Portal AnalitikaIzvor

Iako se odnosi Srbije i Rusije češće posmatraju kroz prizmu političkih interesa, suštinski odnos Srbije i Rusije u posljednje dvije godine poprilično je izmijenjen. Otkako je potpisan Briselski sporazum, uticaj Rusije u kosovskom problemu je manje značajan. Težište odnosa između Moskve i Beograda se sve jasnije ogleda u ekonomiji. Izvor „Blica“ iz diplomatskih krugova to objašnjava jednostavno: “Moskva ima svoja potraživanja i moguća neslaganja nisu politička, već isključivo ekonomske prirode”.

Poslije okončane dvodnevne posjete Rusiji, premijer Aleksandar Vučić rekao je da je postigao dosta i da je riješeno više pitanja, ali je odbio da navede u čemu se Beograd i Moskva ne slažu.

Međutim, kako “Blic” saznaje, ruski zvaničnici ne pristaju da se „fijat“ uvozi bescarinski i ovaj svoj stav su jasno i iznijeli i nisu htjeli da revidiraju ni u posljednje dvije godine.

- Stav zvaničnika u Moskvi je da Rusija puno ulaže u svoju automobilsku industriju i za njih bi bilo loše da omoguće bescarinski uvoz. Ovaj stav je takav bio od početka i malo je moguće da se promijeni i suštinski - kaže izvor “Blica”.
Premijer Srbije Vučić rekao je da neće biti lako da se sporazum o slobodnoj trgovini proširi i na sir. Prema saznanjima “Blica”, Rusi ne pristaju na nekoliko namirnica - sir, šećer, cigarete i vino. Izvor „Blica“ kaže da su to za Moskvu osetljivi proizvodi i nije samo razlog zaštita domaće proizvodnje.

- Bitan razlog je što bi svaka izmjena bescarinskog režima podrazumijevala da se traži pristanak članica Evroazijske unije, u ovom slučaju Kazahstana i Belorusije, da pristanu na to. Od 1. januara bi na promjenu bescarinskog režima trebalo da pristanu i buduće članice takozvanog evroazijskog saveza - kaže izvor “Blica”.
Nesaglasje između Moskve i Beograda je i oko rudne rente. Premijer Vučić je najavio formiranje radne grupe oko ovog problema.

- Prosječna rudna renta u Rusiji je 12 odsto. Rusi se za izbjegavanje povećanja plaćanja rudne rente pozivaju na ugovor potpisan oko NIS-a i oni ne pristaju na veći procenat. Srpska strana pokušava da izdjejstvuje da to nije osnov. Ostaje da se vidi šta će se uraditi oko radnih grupa koje su najavljene - kaže “Blicov” sagovornik, strani diplomata.

Srbija i Rusija moraju da pronađu način i za regulisanje dugova, među kojima prednjači dug „Srbijagasa“ sa 265 miliona eura i „Petrohemije“ oko 220 miliona eura. Beograd treba da ih vrati, a Moskva eventualno pristane na prelamanje dugova. Prema saznanjima “Blica”, kada je reč o dugovanjima u igri je za poravnanje EPS. Međutim, zbog monopola koji Rusi imaju u Srbiji nad energetikom, sve su manje šanse da to tako i bude.

 

(blic.rs)

 

Portal Analitika