Svijet

Grčkoj kazna od 250 miliona eura zbog maslinarstva

1107maslinovouljeok
E
vropski sud pravde potvrdio je kaznu od 250 miliona eura izrečenu Grčkoj zbog nepoštovanja evropskih pravila koja se odnose na podršku maslinarstvu.

Grčkoj kazna od 250 miliona eura zbog maslinarstva
Portal AnalitikaIzvor

Sud je podsjetio da Grčka nije dovršila geografski informacioni sistem za maslinarstvo, niti sistem za identifikaciju poljoprivrednih čestica, kako propisuje Zajednička poljoprivredna politika EU.

Tokom 2007. inspektori Komisije sproveli su u Grčkoj dvije istrage kojima je utvrđeno postojanje propusta u kontrolama nacionalnih tijela u području podrške za maslinovo ulje i ratarske usjeve.

Kad je riječ o podrškama za maslinovo ulje, Komisija je utvrdila da geografski informacioni sistem za maslinarstvo, koji se u Grčkoj koristi za kontrolu podrške za proizvodnju maslinovog ulja, sadrži tako velike nedostatke da se ne može smatrati dovršenim na vrijeme za tržišnu godinu 2003./2004. (razdoblje od kojeg deklaracije o uzgoju treba da se kontrolišu pomoću GIS-a za maslinarstvo).

Osim toga, Komisija je istakla da ni obaveza ažuriranja GIS-a za maslinarstvo za tržišnu godinu 2004./2005. nije bila ispunjena.

Što se tiče podrške za ratarske usjeve, Komisija je istakla nedostatke u kontrolama na terenu, kao i nedostatke u funkcionisanju geografskog informacionog sistema i sistema za identifikaciju poljoprivrednih čestica, s obzirom na to da se ti nedostaci odnose na ključne kontrole.

U aprilu 2011. Komisija je izdatke koje je prijavila Grčka korigovala u ukupnom iznosu od više od 250 miliona eura. Grčka je pokušala osporiti tu odluku na Sudu EU, koji je međutim potvrdio da grčki sistem kontrole ima nedostatke.

(SEEbiz)

Portal Analitika