Svijet

Najveća špijunska arhiva KGB-a otkriva ko su bili dvostruki agenti

kb1107
B
ritanci tvrde kako su Rusi znali za svaku tajnu poruku koja je od 1924. do 1936. išla ili je došla u bilo koju britansku ambasadu u svijetu.

Najveća špijunska arhiva KGB-a otkriva ko su bili dvostruki agenti
Portal AnalitikaIzvor

Ove sedmice u Londonu se za javnost prvi put otvara najopsežnija špijunska arhiva u istoriji.

Riječ je o dokumentaciji Vasilija Mitrokhina, koji je u KGB-u proveo 30 godina, a kada je 1992. prebjegao vrijednu špijunsku dokumentaciju je prokrijumčario sa sobom, među prljavim vešom. Prvo je otišao kod Amerikanaca, ali kada nijesu htjeli da ga saslušaju, otišao je kod Britanaca koji nisu mogli vjerovati što su dobili u ruke, piše Independent.

Prije svega, britanska javnost saznala je za svoje špijune koji su igrali dvostruku igru.

Na primjer, saznalo se za dva britanska dvostruka agenta, Gaja Burgesa i Donalda Meklena. Burges je bio stalno pijan, a njegovi su se kolege u KGB-u prestravili kada su shvatili da su mu jedne večeri kada se vraćao iz puba na pločnik ispala dokumenta koji su bili ukradeni iz Ministarstva vanjskih poslova. Donald Mekean bio je takođe na glasu kao alkoholičar koji voli pijanke, a onda mu se razveže jezik.

Rusi su, čini se, najviše cijenili špijunku Melitu Norvud koja je umrla 2005. u svojoj 93. godini. Nikada nije procesuirana, a za nju se nikad ne bi ni saznalo da nije bilo arhive Vasilija Mitrokhina.

Razotkrivena je 1999. godine, kada je mirno živjela u Bekslreatu.

Od 1937. do 1971. Rusima je prenosila informacije do kojih je dolazila kao lična asistentkinja direktora fabrike koja se bavila razvojem nuklearnog oružja. Tokom 11 godina Rusi su joj plaćali tek 20 funti  mjesečno, ali su joj ponudili nagradu kada je došla u Sovjetski Savez 1979., ali ju je odbila. Ime pod kojim je radila ne zna se ni danas.

Britanci tvrde kako su Rusi znali za svaku tajnu poruku koja je od 1924. do 1936. išla ili je došla u bilo koje britansku ambasadu na svijetu. Krtica je, prema Mitrokhinovoj arhivi, bio jedan stručnjak za šifre koji je radio u ambasadi Velike Britanije u Rimu. Dokumenti takođe 'razotkrivaju' Papu Jovana Pavla II kao 'opasnog' protivnika komunizma.

Dnevnik.hr

Portal Analitika