Svijet

Rusija poziva na primirje i pregovore

107luk
P
ortparol ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič upozorio je da je neophodno hitno uspostaviti primirje i početi mirovne pregovore na istoku Ukrajine kako ne bi došlo do novih žrtava.

Rusija poziva na primirje i pregovore
Portal AnalitikaIzvor

Obraćajući se novinarima u redovnom sedmičnom brifingu, Lukaševič je kazao da je stav Rusije o ukrajinskom pitanju jasan i konkretan.

"Rusija podržava implementaciju Berliskog sporazuma, uspostavljanje primirja i započinjanje pregovora između sukobljenih strana. Međutim, na istoku Ukrajine vidimo da se nastavljaju vojne operacije. Želimo da se hitno uspostavi primirje i započnu pregovori“, kazao je Lukaševič.

Istakavši da Moskva podržava posmatračku misiju OEBS-a u Ukrajini, Lukaševič je kazao da su aktivnosti posmatrača te organizacije veoma važne, a među njima su i posjete i razgovori sa stanovništvom Luganska koje je svjedok tamošnjih dešavanja.

Komentarišući aktuelnu krizu na Bliskom istoku, Lukaševič je kazao da Rusija zahtijeva hitni prekid sukoba i stradanja sivila u Gazi i na jugu Izraela.

Na pitanje zašto ukrajinski novinari akreditovani u Rusiji nijesu bili uključeni u turneju Rusijom koju je organizovalo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, Lukaševič je bio zatečen pitanjem kazavši da je na turneji učestvovao veliki broj novinara iz više od 20 zemalja, ali je i obećao da će istražiti da li su pozivani i novinari iz Ukrajine.

(AA)

Portal Analitika