Svijet

Ukrajina gomila tenkove kod Donjecka

107Ukrajina_tenkovi
U
krajinske snage gomilaju tenkove i oklopna vozila oko 20 km južno od Donjecka, objavljuju danas svjetski mediji.

Ukrajina gomila tenkove kod Donjecka
Portal AnalitikaIzvor

Kolona tenkova i vozila, dugačka oko kilometar i po, sinoć je pristigla na mjesto okupljanja ne nailazeći na otpor, ističu predstavnici ukrajinske vojske, a prenosi AFP.

Ukrajinske vlasti su ovih dana najavile kako planiraju opkoljavanje Donjecka i Luganska. 

Prokijevske vojne snage trpe gubitke tokom svoje tekuće kaznene operacije u istočnoj Ukrajini, dok donjecki proruski aktivisti nastavljaju da jačaju svoju odbranu, saopštila je danas kancelarija samoproklamovane Donjecke narodne republike, a prenosi Itar-Tas.

Jedan naoružani transporter ljudstva je juče nalatio na minu na putu blizu sela Krasnaja Zvezda, pri čemu su poginula dvojica, a ranjena šestorica ukrajinskih vojnika, potvrđeno je u pres centru ukrajinskih snaga, uz napomenu da proruske snage i dalje polažu mine na puteve kojima ukrajinska vojska napreduje prema Donjecku i Lugansku. 

Prošle noći jedan ukrajinski kamion se na putu u blizini sela Muratova našao na udaru mitraljeske paljbe, pri čemu je poginuo jedan, a ranjena su tri ukrajinska vojnika. 

Odbrambene snage su takođe oštetile tenk i ranile dva ukrajinska vojnika u oblasti Sjeverski, u regionu Donjecka.

Proruski aktivisti su napali i više kontrolnih punktova ukrajinskih snaga u regionu Luganska, između ostalog i onaj u blizini mjesta Metalist. U tim napadima nijesu prijavljene žrtve.

Prema saopštenju pres centra ukrajinskih snaga, u tekućoj kaznenoj operaciji na istoku zemlje dosad su poginula 173 ukrajinaska vojnika, dok je 446 ranjeno. 

U operacijama ukrajinske vojske na istoku zemlje, u koje su uključena oklopna vozila, teška artiljerija i borbeni avioni, dosad je poginulo više stotina ljudi, uništene su mnoge zgrade, a desetine hiljada ljudi je bilo primorano da bježi na rusku teritoriju. 

U Donjecku su prošle noći u pojedinim djelovima grada odjekivali pucnji i eksplozije, dok je jutros situacija bila mirna, a gradske službe normalno funkcionišu, objavilo je donjecko gradsko vijeće na svom sajtu, a prenosi Glas Rusije. 

Prema saopštenju RIA Novosti, prošle noći su sukobi zabilježeni i u oblastima Slavjanska i Kramatorska, iz kojih se ovih dana povukla glavnina snaga Donjecke narodne republike.

Portal Analitika