Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • DEL MONAKO: U ime ambasadora EU, kazao sam Đukanoviću da Crnu Goru želimo za stolom ne kao gosta, već kao 29. člana

DEL MONAKO: U ime ambasadora EU, kazao sam Đukanoviću da Crnu Goru želimo za stolom ne kao gosta, već kao 29. člana

prijempocetna
„Tokom današnjeg radnog ručka organizovanog povodom preuzimanja šestomjesečnog  italijanskog predsjedavanja Evropskom Unijom, ilustrovao sam prioritete semestra predsjedavanja među kojima je i uloga Evropske Unije na globalnom nivou, pa dakle i proces proširenja. Diskusija se naravno zadržala, inter alia, na pristupnim pregovorima Crne Gore. Radilo se o sveobuhvatnoj razmjeni mišljenja, izuzetno pozitivnoj, i korisnoj“ - kazao je za Portal Analitika Vinćenco Del Monako, italijanski ambasador u Podgorici.

DEL MONAKO: U ime ambasadora EU, kazao sam Đukanoviću da Crnu Goru želimo za stolom ne kao gosta, već kao 29. člana
Portal AnalitikaIzvor
prijem
Del Monako je dodao, smatrajući da govori u ime svih prisutnih na ručku, da je posebno zahvalan predsjendiku Vlade na njegovom prisustvu na ručku i na neuobičajeno dugom vremenu koje je proveo sa predstavnicima Evropske Unije i zemalja članica.prijem2
„U ime svih sam poželio da u ovakvim prilikama Crna Gora bude za stolom sa nama ne kao počasni gost već što prije kao 29. punopravni član Evropske Unije“ - kazao je ambasador Del Monako.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović je, kako je saopšteno iz Vlade, u uvodnom obraćanju istakao posvećenost Crne Gore evropskoj integraciji i značaj činjenice da je predsjedavanje preuzela Italija, koja snažno podržava politiku proširenja EU.

„Takva opredjeljenost za nas znači još i više, budući da je Italija naš neposredni susjed, sa mnogobrojnim političkim, kulturnim i ekonomskim vezama sa regionom Zapadnog Balkana. U kontekstu programskog opredjeljenja aktuelnog predsjedništva da, na liniji rezultata postignutih tokom predsjedavanja Grčke, nastavi sa radom na otvaranju novih poglavlja sa Crnom Gorom, dopustite mi da podsjetim da je Crna Gora u prethodnom polugodišnjem periodu otvorila pet poglavlja na dvije međuvladine konferencije i time značajno dinamizirala svoj evropski put, istakao je Đukanović.

Ambasador Del Monako je zahvalio predsjedniku Vlade što se odazvao pozivu i pozdravio odlučnost Vlade u savladavanju svih dionica integracionog puta Crne Gore.

„Cijenimo Vašu odlučnu viziju i konkretnu ulogu u čvrstom postavljanju Vaše države na evropski put. Štaviše, cijenimo Vašu posvećenost Vladi kojom predsjedavate i Vašu ulogu u konsolidaciji pristupnih pregovora koji po svojoj prirodi podrazumijevaju širok spektar reformi, i koji stoga predstavljaju skup proces“, kazao je Del Monako.

prijem3
Radnom ručku, koji je bio zatvoren za javnost,  danas su u podgoričkom hotelu prisustvovali ambasadori zemalja članica Evropske Unije u Crnoj Gori, predsjednik Kancelarije Evropske komisije u Podgorici, Mitja Drobnič, Aleksandar Pejović,  glavni pregovarač za vođenje pregovora za pristupanje Crne Gore EU.prijem7
prijem6
prijem5
prijem4
Portal Analitika