Region

Gasprom kupuje Televiziju Pink?!

0807zeljkomitrovicok
J
edna od vodećih ruskih medijskih kompanija „Gasprom-medija holding“ zainteresovana je da kupi televiziju Pink, javlja Kurir. Namjera „Gasprom-medija“ je da postane ozbiljan medijski igrač na Balkanu, a priliku za to vide u kupovini televizije Pink koja ima nacionalnu frekvenciju.

Gasprom kupuje Televiziju Pink?!
Portal AnalitikaIzvor

Na taj način Rusi žele da se medijski dobro pozicioniraju kako bi se suprotstavili sve većem uticaju zapadnih medija na Balkanu. Tako bi i medijski štitili poziciju Rusije u javnosti, kaže izvor Kurira.

Izvor Kurira dodaje da nimalo ne čudi što se u delegaciji koja je s premijerom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem otputovala u posjetu Rusiji našao i vlasnik „ružičaste televizije“ Željko Mitrović.

- To putovanje bi moglo da znači da će u Moskvi pasti konačan dogovor o prodaji TV Pinka kompaniji „Gasprom-medija“, koja je, osim u Rusiji, vrlo uticajna i u Evropi. Mitrović u posjeti Moskvi vidi dobru poslovnu šansu, koju ne želi da propusti - naglašava sagovornik Kurira.

Kompanija „Gasprom-medija holding“, koja postoji od 21. januara 1998. godine i za koju se šuškalo da je bila zainteresovana za kupovinu TV Avala u Srbiji, obuhvata televiziju, radio, izdavaštvo, filmsku produkciju, reklamiranje, bioskope i internet. Ova kompanija je u 2012. ostvarila prihod od 52,3 milijarde rubalja (1,3 milijarde eura).

Politički analitičar iz Beograda  Dragomir Anđelković kaže da je nenormalno da Rusi do sada nemaju nijedan medij u Srbiji i da bi bilo dobro da postoji balans u odnosu na zapadni uticaj.

- Rusi su godinama zapostavljali ono što spada u domen moći. Posljednje dvije godine su počeli da rade na tome, ali imaju mnogo manje uticaja u medijima u Srbiji od zapadnih zemalja. Geopolitička logika za kupovinu nekog medija u Srbiji stoji. Dobro bi bilo da imamo i neki kineski medij, da imamo medijski mozaik, tako da ničiji uticaj ne bude previše jak - kaže Anđelković.

Vlasnik “Pinka” tvrdi da nije otputovao u Rusiju kako bi Gaspromu prodao svoju medijsku imperiju. Potvrdio je informaciju  da je prethodnih nekoliko dana stiglo više ponuda za kupovinu, ali da TV Pink "u ovom trenutku" nije na prodaju.

– Nikada se do sada nije razgovaralo s Gaspromom o tome, kako su neki mediji prenijeli. Ali, tačno je da su ponude stizale s drugih strana i to u prethodnih nekoliko dana, ali kao što rekoh, u ovom trenutku Pink nije na prodaju- rekao je Mitrović.

(Vijesti.ba/SB)

Portal Analitika