Region

Šteta i gubici zbog poplava u Srbiji 1,53 milijarde eura

0807poplavesrbijaok
D
irektna šteta nastala usljed katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile Srbiju iznosi 810,1 miliona eura, dok gubici iznose 661,9 miliona eura.

Šteta i gubici zbog poplava u Srbiji 1,53 milijarde eura
Portal AnalitikaIzvor

To je pokazao zvanični izvještaj o procjeni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije, a koji će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula.

Izvještaj, u koji je Tanjug imao uvid, pokazao je da ukupna šteta i gubici zbog ove prirodne katastrofe iznose 1,53 milijarde eura. Dvije trećine tog iznosa odlazi samo na proizvodne sektore, gdje su procijenjeni šteta i gubici na 1,07 milijardi eura.

Prema izvještaju, samo šteta na proizvodnom sektoru procijenjena je na pola milijarde, a gubici na 569,4 miliona.

Procijenjena šteta i gubici u socijalnim sektorima, koji obuhvataju stanovanje, zdravstvo, obrazovanje i kulturu, je 34,6 miliona eura, odnosno 7,1 milion. Šteta na objektima za stanovanje iznosi 227,3 miliona eura, dok su gubici po istom osnovu i 3,7 miliona. U zdravstvu je šteta procijenjena na tri miliona, a gubici na 2,7 miliona eura.

Efekti poplava na infrastrukturnom sektoru, koji obuhvata saobraćaj, komunikacije i vodosnabdijevanje, procijenjeni su na 192,1 milion eura, od čega na štetu odlazi 117,3 miliona, a na gubitke 74,8 miliona eura. Najveća stavka u ovom sektoru je saobraćaj, sa procijenjenom štetom od 96 miliona i gubicima od 70,4 miliona eura.

(B92)

Portal Analitika