Politika

Crnogorska delegacija na ministarskom sastanku EU u Milanu

0807cgdelegatiok
U
formatu redovnog neformalnog sastanka ministara unutrašnjih poslova i pravde država članica EU, u Milanu je danas održan Evropski ministarski sastanak o smanjenju rizika od katastrofa.

Crnogorska delegacija na ministarskom sastanku EU u Milanu
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je, kako je saopšteno Portalu Analitika iz MUP-a, bio posvećen razmatranju budućih akcija i prioriteta EU, kao što su borba protiv ilegalnih migracija i unutrašnja bezbjednost. Ujedno, dio diskusije bio je posvećen i razmjeni mišljenja o metodima borbe protiv nasilja,  posebno u kontekstu ravnopravnosti polova.

-U dijelu sastanka posvećenom razmatranju mehanizama za smanjenje rizika od katastrofa, posebna pažnja bila je posvećena utvrđivanju zajedničke platforme za razvoj strateškog okvira u ovoj oblasti nakon 2015. godine. Tim povodom, razmatrana je platforma zajedničkog doprinosa izgradnji platforme za smanjenje rizika, čije usvajanje je planirano naredne godine na Svjetskoj konferenciji o smanjenju rizika od katastrofa, koja će biti održana u Japanu.Učešće na jednom od najznačajnijih skupova u oblasti unutrašnjih poslova, tokom predsjedavanja jedne države Savjetom Evropske unije, iskorišteno je i za susret sa nekim od ključnih partnera Crne Gore u pregovaračkom procesu. Na marginama su održani bilateralni sastanci sa evropskom komesarkom za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu, Kristalinom Georgievom, direktorom EUROPOL-a Robom Vejnvrajtom, kao i ministarkom unutrašnjih poslova Austrije Johanom Mikl-Lajtner, ministrom unutrašnjih poslova Slovenije Gregorom Virantom, te delegacijama Francuske i Mađarske- navedeno je u saopštenju.

U kontekstu daljeg jačanja regionalne saradnje, na marginama su održani i susreti sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojšom Stefanovićem i ministarkom unutrašnjih poslova Makedonije Gordanom Jankulovskom.

Delegaciju Crne Gore predstavljali su generalni direktor za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva unutrašnjih poslova, Ivan Ivanišević i ekspert Ministarstva unutrašnjih poslova u Misiji Crne Gore u Briselu Alen Nikezić.

Portal Analitika