Svijet

SAD: Uhapšen sin ruskog poslanika

0807zastava
S
in ruskog poslanika uhapšen je u Americi jer je navodno izveo više hakerskih napada na maloprodajne kompjuterske sisteme radi krađe podataka sa kreditnih kartica. Zbog toga je Rusija danas optužila SAD za kršenje bilateralnog sporazuma i "otmicu" ruskog državljanina.

SAD: Uhapšen sin ruskog poslanika
Portal AnalitikaIzvor


Poslanik Ruske Dume iz stranke LDPR Valerij Seleznjov potvrdio je danas da je američka specijalna služba privela njegovog sina Romana na aerodromu na Maldivima.



"Trenutno razgovaram sa ruskim ministarstvom spoljnih poslova. Kidnapovanje je zločin", rekao je on za Itar tas-s i dodao da Rusija mora da zaštiti svoje državljane i da Roman treba da se vrati u Rusiju.



Američko ministarstvo za unutrašnju bezbjednost saopštilo je juče da je tajna služba 5. jula uhapsila Romana Valereviča Seleznjova (30) zbog dejla koje je počinio u periodu izmedju 2009. i 2011. godine.



U medjuvremenu je i rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju navelo da "otmicu ruskog državljanina" smatra "najnovijim neprijateljskim potezom Vašingtona".



Roman Seleznjov je u martu 2011. godine optužen po više tačaka, izmedju ostalih za bankarske prevare, izazivanje štete na jednom zaštićenom kompjuteru i tešku kradju identiteta, saopštile su američke vlasti.



U optužnici se dodaje da je Seleznjov izvršio hakerske napade na veb-sajtove više manjih restorana, igraonica i klubova, navodi Rojters.

b92

Portal Analitika