Politika

Lukšić: Sloboda medija veoma značajna

0807luksic
C
rna Gora će, svjesna značaja poštovanja i ostvarivanja zaštite ljudskih prava, i dalje nastaviti da sprovodi reforme u toj oblasti, poručio je minstar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Lukšić: Sloboda medija veoma značajna
Portal AnalitikaIzvor

On je, na Simpozijumu o međunarodnom pravu i ljudskim pravima, kazao da je efektivna implementacija instrumenata međunarodnog prava u oblasti ljudskih prava, usvajanje standarda Ujedinjenih nacija, kao i prihvatanje vrijednosti Savjeta Evrope, u pravcu jačanja i unapređenja zaštite ljudskih prava, jedan od ključnih ciljeva na agendi crnogorske vanjske i unutrašnje politike.

Prema riječima Lukšića, nakon obnove državne nezavisnosti 2006. godine ostvareni su značajni rezultati u izgradnji zakonodavnog i institucionalnog okvira za sprovođenje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava.

Otvorili 12 poglavlja:„Vjerujem da je značajan napredak postignut u oblasti poštovanja vladavine prava, poštovanja svih oblika ljudskih prava i borbi protiv diskriminacije na svim nivoima, uz istovremeno sprovođenje aktivnosti i usvajanja standarda u pravcu punopravnog uključivanja Crne Gore u evropske i evroatlanske strukture“, rekao je on.

Kako je rekao, kao rezultat prepoznavanja napretka u sprovođenju reformi, uslijedio je početak pregovora o članstvu sa Evropskom unijom (EU), dok se stiču uslovi za finaliziranje procesa učlanjenja Crne Gore u NATO, „što je imajući u vidu komplementarnost dva integraciona procesa od posebnog značaja“.

Crna Gora je, dodao je, do sada već otvorila 12 pregovaračkih poglavlja, od kojih su sa aspekta zaštite ljudskih prava, ali i cjeline pregovaračkog procesa, posebno značajna poglavlja 23 i 24.

„U okviru ispunjavanja obaveza neophodnih za uspješno zatvaranje ovih poglavlja, pored jačanja pravnog okvira za djelovanje nacionalnih institucionalnih kapaciteta u ovoj oblasti, prvenstveno Ombudsmana, ostvarena je tješnja saradnja sa međunarodnim tijelima, naročito Savjetom UN-a za ljudska prava, Komitetom UN-a protiv torture (CAT), i Evropskim komitetom za prevenciju torture“, naveo je Lukšić.

Takođe, rekao je, preduzete su odgovarajuće mjere u cilju sveobuhvatnije primjene preporuka Evropskog komiteta za prevenciju mučenja i nečovječnog ili ponižavajudeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

„Sve ove aktivnosti usmjerene ka ostvarivanju preporuka i usklađivanju sa evropskim zahtjevima, rezultirale su i konkretnim rezultatima u praksi. Naravno, pred nama je još puno posla, jer progres u ovoj oblasti znači i potpunu konsolidaciju i razvoj ključnih institucija“, poručio je Lukšić.

Puno je izazova: On je kazao da je u kontekstu zaštite ljudskih prava i demokratizacije društva od posebnog značaja sloboda medija i sloboda izražavanja.

„Na tom putu je puno izazova. Kako na strani Vlade i drugih djelova političkog sistema koji moraju uraditi sve što je do njih da ambijent za rad novinara bude bezbjedan, tako i medijske zajednice koja mora raditi na unapređenju standarda kvaliteta i profesionalizma“, rekao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, na planu ostvarivanja temeljnih prava preduzeti su konkretni koraci u cilju osiguranja primjene nediskriminacije u praksi, naročito LGBT populacije, kao i pune primjene rodne ravnopravnosti.

„Sve istaknuto samo potvrđuje posvećenost izgradnji modernog društva, ali i naglašava potrebu dalje primjene akcionih planova kako bi ostvarivanje članstva u EU imalo svoj konkretan transformativni uticaj na društvo, u pogledu većih šansi za sve pojedince, a samim tim i povoljniji ekonomski ambijent“, naveo je Lukšić.

On je ocijenio da je, kroz podršku brojnim rezolucijama i inicijativama, koautorstvo i sponzorstvo, Crna Gora demonstrirala snažnu posvećenost zaštiti ljudskih prava, konstruktivnost, pouzdanost i posvećenost dijalogu u okviru UN kako bi se ojačao kredibilitet i efektivnost sistema zaštite ljudskih prava na multilateralnom nivou.

Aktivni na teme o pravima žena: „Posebno smo aktivni bili na teme koje se tiču prava žena i djece, kao i ukidanja srtne kazne i konsolidacije stanje u postkonfliktnim područjima“, rekao je Lukšić.

Crna Gora, kako je rekao, osim članstvom u Savjetu za ljudska prava, može biti ponosna na još jedan uspjeh na međunarodnom planu u ovoj oblasti. „Naime, nedavno je Crna Gora, uz veliku podršku, dobila člana UN Komiteta za prava čovjeka, jednog od prvih ugovornih tijela Ujedinjenih nacija u okviru sistema za zaštitu ljudskih prava“.

On je kazao da mogućnost da djeluju kroz članstvo u Komitetu za ljudska prava i kroz naše ukupne aktivnosti na međunarodnim forumima, vide ne samo kao priliku za adekvatno reagovanje na kršenja ljudskih prava u svijetu, već izazov za dalje i snažnije poboljšanje ljudskih prava u zemlji.

„Crna Gora, svjesna značaja poštovanja i ostvarivanja zaštite ljudskih prava, kao temeljne vrijednosti za pojedinca, državu i međunarodnu zajednicu, će i dalje nastaviti da sprovodi reforme u ovoj oblasti, ne manjim intenzitetom nego do sada, kako kroz sprovođenje aktivnih politika na nacionalnom nivou, tako i kroz aktivnosti u okviru međunarodne zajednice“, poručio je Lukšić.

Izvor: Mina
Foto: rtcg.me

Portal Analitika