Politika

CDU: Hitno ukinuti Zakon o izboru odbornika i poslanika

0807ivanovic2
C
rnogorska demokratska unija (Cdu) smatra da novi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o izboru odbornika i poslanika treba hitno ukinut. Smatramo da sporne odredbe hitno treba ukinuti, jer su prepreka neophodnim političkim promjenama i daljem demokratskom razvoju crnogorskog društva-ocijenila je danas Anđela Ivanović, potpredsjednica Cdu.

CDU: Hitno ukinuti Zakon o izboru odbornika i poslanika
Portal AnalitikaIzvor

Uvođenjem pravila da se izborna lista za izbor odbornika i poslanika može utvrditi bez potpisa podrške, ako politička partija, koalicija ili grupa birača koja je podnosilac liste ima poslanika u Skupštini Crne Gore, ili u lokalnoj skupštini, narušava se princip ravnopravnosti učesnika izbornog procesa, kao i pravo građana da pod jednakim uslovima budu kandidovani i birani-istakla je Ivanović i dodala da se ovim narušava i princip jednakosti pred zakonom i favorizuju političke stranke koje već imaju poslanike i odbornike, bilo da se radi o samostalnim ili koalicionim listama.

-Za nove političke subjekte i za aktuelne vanparlamentarne partije važe druga, veoma zahtjevna i diskriminatorska pravila. Takva rješenja su neustavna i politički neprihvatljiva i neodrživa-poručuje potpredsjednica Cdu.

Ivanović je dalje kazala da je postojećim rješenjima narušen i Ustavom utvrđen princip tajnosti glasanja, jer su građani, kako ona kaže,  prinuđeni,  da bi učestvovali u izbornom procesu, da daju potpis podrške pred izbornom komisijom (koja je sastavljena od članova drugih političkih partija).

-Time se javno i unaprijed obznanjuje politički odabir, što kod građana neizbježno unosi nesigurnost i bojazan da njihovo političko opredjeljenje moze imati negativne posljedice po njihove i interese njihovih porodica i bližnjih-saopštila je ona.

Potpredsjednica Cdu je naglasila da je pomenuti zakon u suprotnosti sa Ustavom, sa stavovima i sugestijama OEBS-a, kao i mišljenjem Venecijanske komisije. Takođe, ona je istakla da je ovim aktom učinjen korak unazad u reformi crnogorskog zakonodavstva - imajući u vidu temeljne principe demokratije i vladavine prava.

-Posmatrano sa političke ravni, postojeća zakonska rješenja ukazuju na želju aktuelnih parlamentarnih stranaka da se politika u Crnoj Gori odvija u već formiranim krugovima i koalicijama, bez mogućnosti, tj. sa velikim preprekama, za nosioce novih političkih ideja i inicijativa-kazala je Ivanović.

-Procedura ocjene ustavnosti Zakona je u toku. Naše je stanovište i očekivanje da i ovaj zakon doživi sudbinu Zakona o finansiranju političkih partija. Kada se to dogodi – smatramo da je prevashodna obaveza Zakonodavca da, uzimajući u obzir uporedna rješenja i dobre prakse, donese novu normu koja će obezbijediti i potvrditi ravnopravnost učesnika u političkom procesu u Crnoj Gori-zaključila je potpredsjednica Cdu Anđela Ivanović.

Portal Analitika