Politika

AP: U CG obavještajnim službama između 25 i 50 ruskih špijuna?

0807miloandres
U
lazak Crne Gore u NATO se odgađa zbog sumnji da u crnogorskim obavještajnim službama rade ruski špijuni, prenose Vijesti pisanje američke agencije Asošiejted pres.

AP: U CG obavještajnim službama između 25 i 50 ruskih špijuna?
Portal AnalitikaIzvor

U tekstu pod naslovom „NATO nagovještava da zasada neće primati nove članice“ autor Džon-Tor Dalburg navodi da NATO „suočen sa novom agresivnom“ Rusijom „vaga“ kako da reaguju, ali da je isključio opciju brzog širenje.

Autor podsjeća da je Crna Gora u velikoj mjeri smatrana najbližim kandidatom za članstvo u NATO-u, ali da je sa Gruzijom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom dobila obavještenje da se to neće skoro dogoditi. On podsjeća da je generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen rekao da će ministri spoljne politike država članica do kraja 2015. odlučiti da li je vrijeme za Crnu Goru da im se pridruži. Ono o čemu se ne govori javno jeste razlog za odgađanje, a to je navodna penetracija Rusa u crnogorsku obavještajnu službu, navodi AP.

„To je bila ključna stvar“, rekao je zvaničnik NATO-a za AP, koji je želio da ostane anoniman zato što nije ovlašten da govori zvanično.

On je procijenio da je broj crnogorskih obavješta jaca povezanih sa Rusijom između 25 i 50.

Već su preduzeti koraci kako bi se neutralisale njihove aktivnosti, dodao je on, ali „za to će biti potrebno vrijeme“.

AP podsjeća i da je premijer Milo Đukanović pred parlamentom rekao da je poziv za NATO odgođen zbog geopolitičkih razloga na koje Crna Gora ne može da utiče.

Foto: nato.int

Portal Analitika