Zanimljivosti

MARJANOVIĆ: Vakcine protiv HIV-a tek treba potvrditi, oporavak beba jeste senzacionalan

0807vakcina
O
tkriće iz Melburna jeste senzacionalno, ali treba sačekati da se vidi da li će vijest biti potvrđena i donijeti revoluciju u liječenju HIV-a, kaže za Portal Analitika dr Aleksandra Marjanović, načelnica Odjeljenja za vulnerabilne populacione grupe Instituta za javno zdravlje.

MARJANOVIĆ: Vakcine protiv HIV-a tek treba potvrditi, oporavak beba jeste senzacionalan
Portal AnalitikaIzvor

Svjetski mediji su izvijestili da su tri bebe izliječene od HIV virusa nakon što su primile revolucionarnu novu vakcinu nekoliko sati poslije rođenja, a to otkriće objavljeno je na AIDS 2014. konferenciji u Melburnu.

-Veoma je teško odgovoriti na otkrića čiji su rezultati objavljeni na konferenciji koja se upravo održala, a na kojoj nije bilo predstavnika zdravstvenog sektora iz Crne Gore. Mogu samo da dam svoje mišljenje na novinske članke koji su objavili zaista senzacionalnu vijest koja će, nadam se, kada bude potvrđena na većem broju slučajeva, donijeti revoluciju u liječenju bolesti uzrokovane virusom humane imunodeficijencije, objašnjava dr Marjanović za Portal Analitika.

Beba koja je primila vakcinu u Misisipiju 2010. godine, zvanično je proglašena izliječenom 2013. godine. Beba je dobila tri antiretrovirusne terapijske doze ljekova s tim da je prvu vakcinu primila 30 sati poslije rođenja. Nakon 29 dana virus više nije bio u njenom tijelu.

O kakvoj se vakcini radi i na koji način funkcioniše, još uvijek nije poznato. Doktorka Marjanović dodaje da Institut nema informaciju od svjetskih zvaničnika, poput Svjetske zdravstvene organizacije, tj.zvaničnu potvrdu o naučno dokazanoj upotrebi vakcine ili novootkrivenog lijeka, efekta, kao i njen sastav.

- Obično se na konferencijama iznose rezultati istraživanja koja tek treba da se potvrde, jer se čeka i određeno vrijeme reakcije organizma beba na primljene vakcine, tako da su to vijesti koje unose nadu, ali ih ne možemo koristiti za zvanično liječenje ili za zvaničnu upotrebu, kaže dr Marjanović za Portal Analitika.

Prema njenim riječima, Institut za javno zdravlje Crne Gore prati trendove u liječenju i sprovodi moderne antiretrovirusne terapije, koje se koristi i u ostalim zemljama Evropske unije.

- Međutim, postoje aktivnosti u oblasti zdravstvene zaštite koje bi mogle da se unaprijede kao što je slučaj sa sprovođenjem strategije i mjera iz Akcionog plana za spriječavanje prenošenja HIV /a sa majke na dijete, pogotovo zato što je najbolji način da se beba izliječi od virusa, taj da se majka liječi tokom trudnoće, ističe dr Marjanović.

U ovom trenutku u Institutu za javno zdravlje nije moguće vršiti ispitivanje vakcina, ali jeste ostalo neophodno ispitivanje pacijenata

- Institut za javno zdravlje Crne Gore ne vrši ispitivanja u vezi sa HIV-om, a koja se odnose na ispitivanje novih ljekova ili vaccine, već se bavi istraživanjem ponašanja i prevalence HIV-a među populacijama u riziku za dobijanje HIV-a. Dakle, sprovodi biobihejvioralna istraživanja, vodi registar za HIV infekciju, koordiniše savjetovalištima za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV, zaključuje dr Marjanović.

A.S.

Portal Analitika