Svijet

Preminuo Eduard Ševardnanze

 

eduard
Eduard Ševardnadze, ministar spoljnih poslova SSSR-a i bivši predsjednik Gruzije, preminuo je u Tbilisiju, objavila je njegova asistentkinja Marina Davitašvili.

Preminuo Eduard Ševardnanze
Portal AnalitikaIzvor

Ona je za agenciju Rojters potvrdila da je Ševardnadze preminuo u 86. godini, poslije duge bolesti, ali nije navela više detalja.

Ševardnadze je bio ministar spoljnih poslova Sovjetskog saveza od 1985. do 1991. godine i jedan od najuticajnjih političara iz ere Mihajla Gorbačova. Nakon raspada SSSR-a je 1995. godine postao predsjednik Gruzije.

Na toj funkciji je ostao sve do 2003. godine, kad se u Gruziji dogodila takozvana Revolucija ruža, odnosno protesti zbog spornih rezultata parlamentarnih izbora. Ti događaji su doveli do smjene predsjednika države.

Nakon tih događaja je Ševardnadze uglavnom živio povučeno, daleko od očiju javnosti.

Eduard Ševarnadze je rođen 1928. godine u gradu Lančkuti u zapadnoj Gruziji, 1946. godine se priključio Komunističkoj partiji, a 1972. postao je lider KP u Gruziji.

1985. godine postao je ministar spoljnih poslova SSSR-a u vrijeme vladavine Mihajla Gorbačova. Bio je jedan od najuticajnijih ljudi tog perioda sa važnom ulogom u odnosima između Moskve i zapada u okončanju Hladnog rata.

Kako ističu zapadni mediji, taj politički veteran je u očima mnogih državnika na Zapadu bio jedan od najuticajnijih figura za postizanje sporazuma koji je doveo do rušenja Berlinskog zida, a imao je i vodeću ulogu u pregovorima sa SAD o smanjenju nuklearnog naoružanja.

Među svojim sunarodnicima je imao nadimak "Srebrna lisica" zbog, kako su smatrali, sposobnosti da preživi političke krize.

Ipak, njegovo zbacivanje sa mjesta šefa gruzijske države, izazvalo je veliko slavlje na ulicama Tbilisija.

Njegova vladavina je ostavila Gruziju u siromaštvu i haosu, navodi AFP i ocjenjuje da je Ševardnadze svojim pristankom da se povuče sa vlasti poslije masovnih protesta 2003. uspio da sačuva stečenu reputaciju i poštedi zemlju krvoprolića kojeg su se mnogi pribojavali.

Predsjednik Gruzije je postao 1995, reizabran je 2000, ali je 2003. uslijedila revolucija koja ga je koštala vlasti. Kritičari njegovog režima u Gruziji tvrde da je dozvolio kriminalnim grupama da ojačaju, u zamjenu za lojalnost režimu, da su se kriminal i korupcija otrgli kontroli, a država našla na ivici bankrota.

Ševardnadze je preživio i dva pokušaj atentata - 1995. i 1998. godine.

(b92)

Portal Analitika