Svijet

Od 68 otete žene, 63 pobjegle od Boko Harama

boko
U
Nigeriji su 63 od 68 žena i djevojaka otetih u junu u nizu napada koji se pripisuju islamističkoj skupini Boko Haram na sjeveroistoku zemlje, uspjele pobjeći otmičarima, rekao je u nedjelju sigurnosni izvor. Ti su napadi trajali danima u tjednu 16. juna u selu Kumabzi, u okrugu Damboi, u državi Bornu.

Od 68 otete žene, 63 pobjegle od Boko Harama
Portal AnalitikaIzvor



Visoki bezbjednosni izvor u Majduguriju, prijestolnici te države, koji je htio ostati anoniman, potvrdio je za AFP da su 63 taoca žene uspjele pobjeći u petak naveče. "Upravo sam primio obavijest kolega iz Damboe da su se 63 otete žene i djevojke vratile kući", rekao je pak u nedjelju Abas Gava, predstavnik lokalne milicije u državi Bornu koji usko sarađuje s redarstvenim snagama. "Odvažile su se na taj hrabri čin dok su otmičari sudjelovali u jednoj borbenoj akciji", dodao je.

Naime, u petak naveče islamisti su se sukobili s vojskom, nakon napada pobunjenika na grad Dambou u kojemu je poginulo više od 50 islamista, javila je vojska.

Ni glasnogovornik vojske ni glasnogovornik savezne vlade nisu u nedjelju naveče mogli potvrditi te informacije.

Jedan čelnik u Damboi rekao je da su neke djevojčice imale 3 do 12 godina.

Boko Haram, koji je 2009. poveo krvavu pobunu u kojoj je izginulo više hiljada ljudi u Nigeriji, počeo je otimati djevojke na tom području puno prije otmice više od 200 učenica u Čiboku, također u državi Bornu, sredinom aprila, koja je izazvala oštre proteste u Nigeriji i u svijetu.

 

(index.hr)

 

Portal Analitika