Zanimljivosti

VIDEO: Mašina za munje, mjesto gdje vam se diže kosa na glavi

0706teslamarx-generator
N
a 40 kilometara udaljenosti od Moskve nalazi se jedan polunapušteni testni lokalitet, kojeg su u sovjetsko doba zvali "mašina za munje", no on više podsjeća na neku bizarnu građevinu iz SF filmova.

VIDEO: Mašina za munje, mjesto gdje vam se diže kosa na glavi
Portal AnalitikaIzvor


Tehničko čudo punog naziva 'Istraživački centar visokonaponskih generatora Marx i Tesla', nalazi se u gradiću Istra, u jednoj omanjoj šumi pored manastira Novi Jerusalim, prenosi Dnevnik.hr.



Centar je izgrađen u kasnim 70-im godinama prošlog vijeka, kao poligon za testiranje izolatora za zaštitu vozila, aviona i elektroničke opreme od udara munje.



Nigdje u svijetu ne postoji slična građevina, prije svega zbog toga što Marx i Teslini generatori imaju visoki kapacitet naboja. Munja ispaljena na najvišem kapacitetu generatora proizvodi energiju istovjetnu svim elektranama u Rusiji zajedno. Posebnost je u tome što se toliko energije proizvodi u svega 100 mikrosekundi.



Kompleks se sastoji od kaskadnog transformatora snage tri megavata, naponske stanice snage 2,25 megavata te pulsnog naponskog generatora snage devet megavata, visokog 39,3 metra i sposobnog da napravi vještačku munju dužine 150 metara.



Kad je testni centar u pogonu, svima koji se nalaze u takozvanoj "vrućoj zoni" kosa se uzdiže na glavi i pucketa.



Obzirom da je korištenje tog čuda vrlo skup "sport", on se stavlja u upotrebu tek povremeno i isključivo prema potrebi. Posljednje testiranje koje je tamo provedeno bilo je na borbenom avionu tipa Suhoj.

foto: rt.com

Portal Analitika