Zanimljivosti

Kako da izbjegnete opasnost od trovanja sladoledom

0707sladoled
O
miljena ljetnja hrana i naročito popularna poslastica za djecu može da vam se smuči za cio život ako doživite trovanje sladoledom.... Zato, oprez!

Kako da izbjegnete opasnost od trovanja sladoledom
Portal AnalitikaIzvor

Iako je sladoled dobra podloga za razvoj mnogih bakterija, stafilokoka je najčešći krivac. Osnovni sastojak sladoleda je mlijeko, a ono je odlična podloga za razvoj ovih bakterija i njihovog otrova. Poslastičari često griješe kada prije zamrzavanja vruću smjesu za sladoled hlade na sobnoj temperaturi dajući bakterijama dovoljno vremena da se razmnože.

Kada pravite sladoled u kućnoj režiji, nipošto ne ostavljajte tako poslasticu već je ubrzano ohladite mijenjajući hladnu vodu u većem sudu ili sudoperi u kojoj ćete držati posudu sa mješavinom. Još bolje: dodajte kockice leda i sladoled će biti spreman za friz vrlo brzo.

Drugi izvor opasnosti u sladoledu su jaja. S obzirom na mogućnost pojave salmonele u jajima, savjetuje se primjena recepata u kojima se ne koriste sirova jaja. U Americi su, tako zabilježen slučaj u kojem je od salmonele oboljelo više od 200 hiljada ljudi jer su za pripremu industrijskog sladoleda omaškom upotrebili nepasterizovana jaja.

Izvor: Lisa; foto: eofdreams.com

Portal Analitika