Svijet

KLINTON: Putin može biti opasan

hilariok0607
B
ivši američki državni sekretar Hilari Klinton, koja će danas u Berlinu predstaviti svoju knjigu "Teški izbori", izjavila je da Vladimir Putin može biti opasan.

KLINTON: Putin može biti opasan
Portal AnalitikaIzvor

"Mislim da on može biti opasan. Čovjek kao Putin uvijek ide do granice", rekla je Klintonova i upozorila da je sada nužna "jedna jasna poruka" šefu Kremlja.

Putinova "najnovija agresija u Ukrajini" mora, kako smatra Klintovina, dobiti odgovor u jednoj zajedničkoj reakciji Zapada.

"Mi ne možemo dopustiti da jedan politički vođa, poslije Drugog svjetskog rata, iznova povlači granice Evrope", rekla je Klintonova i dodala da većina Ukrajinaca želi da živi u nezavisnoj zemlji koja je "most" između Zapada i Rusije.

Klintonova, koja razmišlja o predsjedničkoj kandidaturi, istakla je da posebno mladi ljudi u Ukrajini žele da budu jače povezani sa Evropom.

Klintonova je, takođe, rekla da je oduševljena bivšim njemačkim, a sada trenerom američke fudbalske reprezentacije Jirgenom Klinsmanom.

"Mislim da je njegov angažman, izbor igrača i njegova strast (prema sportu) doprinijela tome da je Amerika konačno prihvatila fudbal, kao sport", rekla je Klintonova.

Kada je, međutim, riječ o Putinu, za koga ona misli da može biti opasan, ni njemački predsednik Joahim Gauk ne misli puno drugačije i on je u tradicionalnom predsjednickom ljetnjem intervjuu za njemačku televiziju ZDF iznio skepsu prema onima, koji u ukrajinskom konfliktu pokazuju razumijevanje za Putina.

"Mislim da bi, ako bi imali intenzivnije izvještaje o tome šta obilježava život u Rusiji - pravna nesigurnost, težak odnos prema manjinama, povrede međunarodnog prava, odnosu siromašnih i bogatih - ako bi naše stanovništvo to tačno registrovalo, onda, vjerujem, ono to ne bi smatralo dobrim", rekao je Gauk u intervjuu koji će danas biti objavlje

Portal Analitika