Politika

ŠABOVIĆ: Časnije je otići iz politike nego biti privezak DPS

67Sabovic
U
koliko Socijaldemokratska partija sklopi koaliciju s Demokratskom partijom socijalista u Podgorici i još tri opštine, poslanik SDP-a Džavid Šabović će razmisliti o povlačenju iz politike. To je, kako navodi,  jedno od njegovih obećanja, ali koje još nije definitivno.

ŠABOVIĆ: Časnije je otići iz politike nego biti privezak DPS
Portal AnalitikaIzvor

- Puni se ta mješina gorčine. Ovo što nam radi DPS, šamar za šamarom, ne može se više progutati. Najprije ću se konsultovati s porodicom, prijateljima, pa donijeti konačnu odluku. Poslije 55 godina života i dugogodišnje političke karijere, najčasnije se povući, nego izigravati nečiji privjezak. To svakako neću prihvatiti nikada nikome, pa ni DPS-u. Ali, još je rano govoriti o tome iako sam obavio konsultacije s onima do čijeg mišljenja držim – rekao je Šabović za Blic Crna Gora.

On kaže da od istomišljenika svakodnevno dobija pozive podrške zbog stavova da treba raskinuti dugigidišnju saradnju sa DPS-om, od članova partije, birača, građana, iz opštinskih odbora, od onih “što se bez njih ne može”. Kaže da ga podržavaju i u Glavnom odboru SDP-a i neki koji su u samom vrhu partije.

- Kad čuju što sam izjavio, daju mi podršku, ali kad ih pitam zašto se i sami ne oglase, …, e to mi malo zasmeta. Valjda misle da je pozicija poslanika najpozvanija, i jeste, više i prije nego njihova, da kaže ono što misli. Najveća je čast biti poslanik, predstavljati narod koji ga je izabrao, i shvatam da prvi treba da kažem, glasnije ili da jače viknem od drugih, kad mislim da nešto nije u redu. Ali, i oni imaju načina kako da artikulišu svoje razmišljanje i iznesu stavove – kaže Šabović.

On objašnjava da u samom predsjedništvu SDP-a postoji krilo koje je i te kako da se “ode s DPS-om”, a u drugom, koje nije baš brojno, “traže da se ne pohita ka DPS-u”. Šabović kaže da nije usamljen i da u partiji i drugi razmišljaju slično njemu, ali ne radikalno. Dodaje, da ne govore direktno i otvoreno poput njega.

- Zašto ne početi razmišljati o drugima, nijesmo vjenčani s DPS-om, skopčani rođeni s njima. Poitika je takva vrsta sporta i to je već viđeno u okruženju – kaže Šabović i napominje da su u SDP-u za sada svi previše obazrivi. Kaže da ne dozvoljava da mu se iz partije puno miješaju u opštinske odluke SDP-a u Plavu, gdje je on glavni, i da se ni on ne bi miješao u odluke SDP-a u Podgorici da nije u pitanju Glavni grad.

U lavu je SDP formirala vlast sa  Bošnjačkom strankom, SNP-om i Građanskom inicijativom, a DPS koji je je na posljednjim lokalnim izborima  osvojio najviše mandata je opozicija.

- Napravili smo koaliciju s Pozitivnom Crnom Grom u Podgorici da budemo protiv DPS-a, protiv 20 godina vladavine jednog privatnog feudalca. Iz te vlasti smo izašli, napustili udobne funkcionerske fotelje zato što se nije poštovao dogovor i kod naroda nam je skočio ugled. Tako bude s onima koji drže riječ, a sad se plašim da ćemo prevariti birače, članove, simpatizere. Ko će nam poslije vjerovati – rekao je Šabović.

Pregovore SDP-a sa DPS-om, Šabović je opisao rečenicom koju je, kaže, prije 15 godina njegov kolega i bivši predsjednik partije rekao ali za jednu opoziocionu partiju, “zaspali smo s jednima, a hoćemo da se budimo se s drugima”.

Portal Analitika